Virologen: “Er bestaat geen buitenbubbel van tien personen”

Je mag dan wel opnieuw met tien buiten samen komen, maar noem het alstublieft geen ‘buitenbubbel’ of een grotere ‘sociale bubbel”, beklemtonen virologen Marc Van Ranst (KU Leuven) en Steven Van Gucht (Sciensano).

Vanaf vandaag/maandag is het toegelaten om met tien personen samen te komen, kinderen tot en met 12 jaar niet meegeteld. De regels rond afstand blijven wel gelden. Ook met 10 personen in de eigen tuin zitten is toegelaten, zelfs als de gasten daarvoor door de woning moeten stappen. Maar toch benadrukken de virologen dat het niet gaat over een “buitenbubbel” van tien personen.

“Er bestaat geen buitenbubbel van tien personen”, zegt Van Ranst. “Het is veeleer een buitengroep van maximaal tien mensen die anderhalve meter afstand houden en desnoods een mondmasker dragen. Het is dus nog niet de bedoeling om schouder aan schouder te gaan barbecueën.”

LEES OOK. Moet je mondmasker dragen met je buitenbubbel? Mogen we met 10 sporten? Gaan de zwembaden weer open? Jullie vragen beantwoord (+)

Onverstandig

Ook Van Gucht waarschuwt voor begripsverwarring. “Het is absoluut niet de bedoeling dat door deze nieuwe buitenregel het aantal dichte contacten van mensen toeneemt. Dat zou erg onverstandig zijn: we worden op dit moment geconfronteerd met de besmettelijkere Britse variant, de voorspelde moeilijke maand maart is nog niet achter de rug en we noteren nog steeds relatief hoge besmettings- en ziekenhuiscijfers.”

LEES OOK.Zelftests zijn de nieuwe hoop om uit de lockdown te geraken, maar er zijn nog veel hindernissen (+)

(wer)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen