Anderlecht-kapitein Sambi Lokonga zal regenboogband zondag opnieuw dragen, Pro League verwacht “sterk statement”

Anderlecht-kapitein Sambi Lokonga zal regenboogband zondag opnieuw dragen, Pro League verwacht “sterk statement”

Foto: BELGA

Anderlecht en Albert Sambi Lokonga hebben maandag gereageerd op de heisa die zondag na de competitiewedstrijd tegen KV Mechelen (1-1) ontstond over de aanvoerdersband van de jonge Belgische middenvelder. Sambi Lokonga droeg de paars-witte aanvoerdersband boven de regenboogband, die deze speeldag alle aanvoerders in 1A en 1B droegen om homofobie te veroordelen en diversiteit aan te moedigen. Anderlecht betreurt het misverstand, Sambi Lokonga zal de regenboogband komende zondag duidelijk zichtbaar opnieuw dragen.

Sambi Lokonga probeerde het voorval maandag eerst via een officieel persbericht recht te zetten. “Ik heb gezien dat er verwarring is ontstaan rond het dragen van mijn kapiteinsband tegen Mechelen”, reageerde de middenvelder. “Ik wil benadrukken dat het louter een zaak van bijgeloof is, dat ik de band van RSCA ook wou dragen en dat ik daarom beide banden droeg. Ik hoop dat ik hiermee dit misverstand kan uitklaren. Ik benadruk dat ik mensen respecteer in al hun diversiteit, of dat nu om geaardheid, afkomst of geloofsovertuiging gaat.”

Even later voegde hij via Instagram nog een extra boodschap aan toe. “Gezien het gewicht die deze zaak krijgt, wil ik benadrukken dat ik de actie van de Pro League volledig steun en dat ik tegen elke vorm van discriminatie ben: racisme, seksisme, discriminatie op basis van geloofsovertuiging of elke andere vorm. Om mijn steun te bewijzen, zal ik de regenboogband komende zondag tegen KRC Genk opnieuw dragen, zoals ik dat gisteren ook tegen KV Mechelen heb gedan. Maar deze keer zal ik er voor zorgen dat de band zichtbaar is.”

Anderlecht-kapitein Sambi Lokonga zal regenboogband zondag opnieuw dragen, Pro League verwacht “sterk statement”

“Meer dan ooit belangrijk”

De Pro League gaf vorige donderdag het startschot voor de derde editie van de diversiteitscampagne “Football for All”, tegen homofobie, racisme en andere vormen van discriminatie. Naast de regenboogbanden voor aanvoerders waren het voorbije weekend ook de cornervlaggen in zowel 1A als 1B getooid in een regenboogmotief.

“Dit is een bijzonder spijtig voorval”, aldus Pro League-woordvoerder Stijn Van Bever. “Deze campagne had een welomlijnde reden die meer dan ooit een belangrijk thema is. Het is de verantwoordelijkheid van elke club om te zorgen dat de kapitein de regenboogband zou dragen. Eigenlijk bestaan er geen excuses om deze afspraak niet na te komen. Concrete sancties zijn hier niet aan gekoppeld maar we zullen dit wel bespreken met Anderlecht. Dit zal ook meegenomen worden in de jaarlijkse evaluatie van de community-werking van een club. Elk seizoen krijgen clubs daar een budget voor. Dit kan een invloed hebben op die financiering. Het is goed dat Sambi Lokonga de band zondag aantrekt. We hopen op een sterk statement.”

Corrigeer