Amstel Gold Race gaat door op hermetisch afgesloten circuit van 17 km

Amstel Gold Race gaat door op hermetisch afgesloten circuit van 17 km

Foto: Sirotti / Icon Sport

De Nederlandse wielerklassieker Amstel Gold Race kan op zondag 18 april doorgaan. Er zal worden gekoerst op een afgesloten circuit van 17 km. Dat maakte de organisatie maandag bekend.

Vorig jaar werd de Amstel Gold Race nog afgelast vanwege de coronacrisis. Maar over ruim een maand komt er dus wel een 55e editie.

De dames en heren rijden respectievelijk zeven en dertien rondes van 17 kilometer door de gemeenten Valkenburg aan de Geul, Maastricht en Eijsden-Margraten met elke ronde de beklimming van de Geulhemmerberg, Bemelerberg en Cauberg. Alleen de laatste ronde bij de heren zal de Cauberg niet aangedaan worden. Aan de streep worden de opvolgers gekroond van de Nederlander Mathieu van der Poel en de Poolse Katarzyna Niewiadoma.

De ronde van circa 17 kilometer wordt hermetisch afgesloten voor dagtoeristen en wielerpubliek.

“Wij zijn ontzettend blij met het bericht van de overheden dat de Amstel Gold Race en de Amstel Gold Race Ladies Edition zondag 18 april verreden mogen worden”, zegt koersdirecteur Leo van Vliet. “Na de annulering in oktober 2020 hebben wij niet stilgezeten. We zijn in gesprek gebleven met overheden en hebben de plannen tot in detail kunnen uitwerken. We zijn ons ervan bewust dat er richting zondag 18 april nog veel kan gebeuren, maar we danken de landelijke en regionale overheden voor hun steun in dit proces. Gezamenlijk kijken we nu vooral positief vooruit naar de dingen die wel mogelijk zijn.”

Publiek niet toegestaan

De drie burgemeesters van de betreffende gemeenten hebben besloten dat de Amstel Gold Race op 18 april kan plaatsvinden, maar verbinden daar wel voorwaarden aan. Het volledige gebied rondom het parcours zal hermetisch worden afgesloten voor dagtoeristen en wielerpubliek. Ook aan het parcours wordt geen publiek toegestaan, dus voor mensen die in het gebied verblijven is het niet toegestaan om aan het parcours de wedstrijd te volgen. Door de gemeenten zal daar strikt op worden gehandhaafd. De organisatie zal er voor zorgen dat het gebied voor bewoners en ondernemers bereikbaar blijft.

Burgemeester Jan Schrijen van Valkenburg aan de Geul licht het besluit om de Amstel Gold Race door te laten gaan toe: “In oktober was een noodverordening van kracht en gold dus een andere regelgeving. Met de Tijdelijke Wet Maatregelen Covid-19 zijn de lokale burgemeesters bevoegd. De geldende ministeriële regeling maakt het doorgaan van de wedstrijden dit jaar wel mogelijk. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft hiermee ingestemd. De Amstel Gold Race valt onder de topsportregeling en kan daarom als topsportwedstrijd georganiseerd worden. Dit betekent wel dat geen publiek wordt toegestaan en alle randactiviteiten zoals bijvoorbeeld de VIP tenten en de reclamekaravaan niet kunnen plaatsvinden. Voor ons is daarnaast van belang dat de bereikbaarheid van de kernen in het afgesloten gebied te allen tijde gewaarborgd is. De organisatie heeft nu meer tijd gehad om alles zorgvuldig voor te bereiden. Daarom vinden wij het verantwoord dat deze voorjaarsklassieker dit jaar weer in onze regio verreden kan worden. We hebben er alle vertrouwen in dat de organisatie er voor zal zorgen dat alles veilig zal verlopen en de wielerliefhebbers ‘thuis voor de buis’ kunnen genieten van een mooie wielerwedstrijd in het prachtige decor van de Limburgse heuvels.”

David Lappartient: “Het is van groot belang dat wedstrijden op de Internationale wielerkalender plaatsvinden”

Ook UCI president David Lappartient heeft gereageerd op het goede nieuws: “Ik ben zeer verheugd dat de Amstel Gold Race en Amstel Gold Race Ladies Edition doorgaan. Ik wil mijn dank uitspreken aan de Nederlandse overheid en de organisatie voor hun doorzettingsvermogen en het vinden van een oplossing middels dit 17 kilometer lange parcours. Het is van groot belang dat wedstrijden op de Internationale wielerkalender en in het bijzonder de UCI WorldTour en UCI Women’s WorldTour plaatsvinden, uiteraard met passende maatregelen om de wedstrijden veilig te kunnen organiseren. Dit fantastische nieuws bevestigt dat onze sport in staat is om te denken in oplossingen, mede dankzij de medewerking van alle stakeholders ondanks de moeilijke omstandigheden gedurende deze pandemie. Ik spreek mijn felicitatie uit aan Leo van Vliet en het hele organisatieteam van de Amstel Gold Race.”

Corrigeer