Een van de grootste acties tegen georganiseerde misdaad ooit in ons land: 1.500 agenten vallen binnen op 200 plaatsen

Een van de grootste acties tegen georganiseerde misdaad ooit in ons land: 1.500 agenten vallen binnen op 200 plaatsen

Foto: Belga

Politie en gerecht hebben de drugshandel in ons land één van de grootste slagen ooit toegebracht. Op meer dan 200 plaatsen zijn 1.500 agenten dinsdagochtend binnengevallen. Er is nu al sprake van “veel arrestaties”. Speurders konden het beveiligde communicatienetwerk van de verdachten kraken en volgden zo honderdduizenden gesprekken. Dat leverde hen een schat aan informatie op.

Het gaat hier om een internationale operatie die mogelijk werd nadat gespecialiseerde speurders van de computer crime unit van de federale politie de Sky ECC, een versleutelde berichtendienst die enorm populair is bij criminelen, konden kraken en zo honderduizenden gesprekken tussen criminelen konden volgen.

Van in het hele land werden politiemensen opgetrommeld voor de grootschalige actie die zich dinsdagochtend vooral rond het Antwerpse en in Limburg situeerde. Maar ook in Luik, Charleroi en Brussel.

Op meer dan 200 plaatsen zijn agenten vanaf 5 u. binnengevallen, bevestigt Eric Van Duyse van het federaal parket. Dat was onder meer het geval in Deurne en Lanaken.

Op veel plaatsen gingen eerst agenten van de speciale eenheden naar binnen alvorens speurders van de federale gerechtelijke politie aan hun huiszoeking konden beginnen.

Alles werd gecoördineerd door een Mechelse onderzoeksrechter maar de actie is zo groot dat het commando op het terrein zowel vanuit Brussel als vanuit Antwerpen werd gevoerd.

Er is vooral gezocht naar drugsdealers (cocaïne) maar ook de personen die hun activiteiten faciliteren, zoals informanten en witwassers. Ook enkele advocaten zouden bezoek hebben gekregen van speurders.

Het federaal parket communiceert wellicht pas woensdag over de actie maar er wordt nu al gesproken van “veel arrestaties”.

Deze actie is volgens speurders niet alleen een van de grootste in zijn soort op het terrein, er ging ook zo’n twee jaar speurwerk aan vooraf.

Onderzoekers zijn er van overtuigd dat ze de drugswereld in ons land vandaag een zware klap hebben toegediend.

Corrigeer

MEER NIEUWS