EVA zoekt buddy’s die achter de gevels kwetsbare mensen willen helpen

Projectbegeleider Esra (rechts) en buddy Mieke De Schepper op stap met Albina (midden). 

Projectbegeleider Esra (rechts) en buddy Mieke De Schepper op stap met Albina (midden). © W&F

Ekeren -

Outreachend werken betekent naar iets of iemand toe te stappen. Outreachers zijn actief de sociale- en welzijnssector. Het vindt nu ook zijn weg naar Ekeren. Het EVA-centrum doopt het project Knooppunt 2180.

Marc Wouters

“Met dit project beogen we achter de huisgevel te gluren en het isolement van bewoners te doorbreken”, zegt Fri Van Looy, coördinator van het project. “Ondanks de vele sociale voorzieningen en opvangnetten, zijn er nog steeds mensen die onder de radar leven.”

Het EVA-centrum werd in 1973 opgericht vanuit de vredesbeweging en bestaat uit mensen met diverse etnische, religieuze en politieke achtergronden. Met de steun van het Vlaamse Gewest werd Knooppunt 2018 aan de vele activiteiten van het centrum toegevoegd.

Projectbegeleider

Esra Göker (23) heeft net haar diploma toegepaste psychologie aan Artesis Plantyn Hogeschool gehaald en wordt projectbegeleider van Knooppunt 2018. “Esra liep bij ons vorig jaar stage en zij kent dus onze organisatie ”, zegt Fri. “Knooppunt 2018 brengt vrijwilligers of buddy‘s in contact met een persoon die ons via sociale organisaties, OCMW’s, scholen, dokters of buren worden aangereikt”, vertelt Esra. “De persoon in kwestie moet zich natuurlijk willen laten helpen.”

Projectbegeleider Esra (rechts) en buddy Mieke De Schepper (links) op stap met Albina.  

Projectbegeleider Esra (rechts) en buddy Mieke De Schepper (links) op stap met Albina.  ©  W&F

Knooppunt telt moment vijftien buddy‘s. “De vrijwilligers hoeven geen specialisten te zijn. We geven hen background en om de drie maanden wordt er bijgepraat”, weet Fri. “Het is de bedoeling dat de buddy met zijn of haar ’maatje’ afspreekt, een wandeling of een uitstap maakt. Op die manier wordt de eenzaamheid doorbroken en komen de tongen los. Als er onderliggende problemen opduiken, worden gespecialiseerde organisaties aangesproken”, vertelt Esra.

Armenië

Knooppunt 2018 heeft Albina (36) opgepikt. Ze ontvluchtte haar geboorteland Armenië en kwam zes jaar geleden met haar kind in Antwerpen terecht. Ze is laaiend enthousiast over haar buddy Mieke De Schepper. “Ze is mijn maatje”, zegt ze. “Albina is helemaal opengebloeid”, weet Mieke. Ze houdt van de natuur. Bij EVA onderhoudt ze een moestuin en een tafel kan ze mooi versieren met groenten en fruit.

Projectbegeleider Esra (rechts) en buddy Mieke De Schepper (links) op stap met Albina.  

Projectbegeleider Esra (rechts) en buddy Mieke De Schepper (links) op stap met Albina.  ©  W&F

info@evacentrum.be
Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio