Tourbaas Christian Prudhomme: “Ronde van Frankrijk begint zeker op 26 juni”

Tourbaas Christian Prudhomme: “Ronde van Frankrijk begint zeker op 26 juni”

Foto: AFP

De door corona zes kilogram vermagerde Christian Prudhomme streek gisteren opnieuw neer in de ‘Koers naar de zon’. De Tourbaas gaat in op drie actuele thema’s: Mathieu van der Poel, één jaar wielrennen in lockdown en de volgende Tour.

Over Van der Poel: “Hij gooit alle wetten van het wielrennen omver”

“Aan het stadhuis van Saint-Cyr-l’École is een mooi, groot portret van Raymond Poulidor geschilderd. Zaterdag knipte ik er het lint van Parijs-Nice door en boem: Mathieu van der Poel won op hetzelfde moment de Strade Bianche. Mathieu debuteert op zijn zesentwintigste in de Tour. Net als zijn grootvader, die er in 1962 aan begon met een gebroken pols. Dat is toch geen toeval. In Noord-Frankrijk verloor Poupou meteen tien minuten en de derde week won hij in Aix-les-Bains en werd hij derde in de eindstand. Het was het begin van une histoire d’amour. Van der Poel heeft niet alleen een Nederlandse vader die een grote kampioen was, maar hij is zelf ongelofelijk goed. Als hij op vijftig kilometer van de finish vertrekt, zegt iedereen: Wat doet hij nu? Hij is bezig met alle wetten van het moderne wielrennen compleet omver te gooien. Iedereen die van deze sport houdt, moet zaterdag ongelofelijk blij zijn geweest als hij van der Poel, Alaphilippe en Bernal bezig zag. Fenomenaal. Ik zeg je: als Van der Poel de eerste week van de Tour bondgenoten vindt, dan krijgen we spektakel.”

Tourbaas Christian Prudhomme: “Ronde van Frankrijk begint zeker op 26 juni”
Foto: AFP

Over wielrennen in lockdown: “Je merkt weinig verschil”

“Het is merkwaardig hoe snel de mens zich aan verschillende omstandigheden aanpast. De vorige Parijs-Nice lijkt zo ver weg en zo dichtbij. Zie ons hier nu staan met een masker en jullie met de selfie stick. Goed dat het seizoen vorig jaar in ingekorte vorm toch nog doorging. Iedereen heeft samengewerkt. Dan heb ik het niet alleen over de wielerwereld, maar ook over de beleidsmensen en de verschillende overheidsdiensten. Zij zijn de belangrijkste schakel. Zij maakten het in diverse landen mogelijk. Wielrennen is er globaal gezien niet al te slecht uitgekomen. Beter dan sommige andere disciplines. Op tv kwam de sport minder verstoord over dan sommige andere. We zijn minder gestraft in vergelijking met het voetbal, basketbal, rugby of tennis. Alleen al door de luchtbeelden, het decor waarin de sport betwist wordt. Je merkt weinig verschil. Natuurlijk is het belangrijk dat het publiek opnieuw dat contact heeft met de vedetten. Zij verlangen naar dat moment, maar wij ook.”

Over de Tour: “Met of zonder gesloten deuren? We zien wel”

“We hebben er goede hoop op dat we deze keer in Parijs-Nice tot de Azurenkust raken. De cijfers in de Alpes Maritimes gaan de goede kant op. We blijven er rustig onder. Pakt het anders uit, dan passen we ons aan. Er is ook geen enkele reden om te geloven dat de Tour niet op de voorziene datum van 26 juni van start gaat in Brest. Met gesloten deuren of niet? Dat hangt van de overheid af, maar we worden niet vergeten. Zie vorig jaar. We konden toch organiseren en toonden dat we het in het midden van de pandemie ook op een ernstige en verantwoorde manier deden. Wij komen er wel uit. Maar als de basis vermindert, dan zakken op termijn de torens in. En die mensen doen het op vrijwillige basis, terwijl wij er nog woorden voor betaald. Respect. A propos, volgend jaar komt de Tour Féminin er ook. Later meer daarover.”

Corrigeer

MEER NIEUWS