Vlaanderen heeft Green Deal om uitstoot van koelgassen te helpen dalen

 ©  BELGA

Bron: BELGA

Vlaanderen wil de komende jaren de uitstoot van gefluoreerde broeikgasgassen - de zogenaamde F-gassen - fors doen dalen. Vlaams minister van Klimaat Zuhal Demir (N-VA) heeft daarover donderdag een Green Deal ondertekend, de negende al in zijn soort, waarin onder meer de supermarkten zich engageren hun duit in het zakje te doen.

F-gassen dienen om bijvoorbeeld airco’s, warmtepompen en koelapparatuur te koelen. Professor Steven Lecompte (UGent) duidde donderdag het belang aan van koeling en verwarming in onze samenleving. Zo wordt 17 procent van de elektriciteit gebruikt voor koeling in het algemeen. Ter vergelijking: het elektriciteitsgebruik van de gezinnen bedraagt om en bij de 20 procent.

Het probleem is dat die F-gassen een serieuze milieu-impact hebben. Volgens minister Demir zijn ze 4.000 keer schadelijker voor het klimaat dan C02. Ze kunnen bijvoorbeeld lekken naar het milieu door een gebrek aan onderhoud van de installaties of wanneer de toestellen moeten worden vervangen.

Reductie tegen 2030

In 2019 was de uitstoot van F-gassen in Vlaanderen goed voor een uitstoot van 3 miljoen ton C02-equivalenten. Daarvan was 1,2 miljoen ton afkomstig van F-gassen die weglekten. De Green Deal moet mee bijdragen aan de reductie van de totale uitstoot van F-gassen tot maximaal 0,6 miljoen ton CO2-equivalenten tegen 2030, zoals opgenomen in het Vlaams Energie- en Klimaatplan.

Met de nieuwe Green Deal is het de bedoeling in te zetten op natuurlijke koelmiddelen. Belangrijk is dat de supermarkten en voedingswinkels meestappen in het verhaal. Topman Dominique Michel van handelsfederatie Comeos benadrukte het engagement om geen nieuwe F-gasinstallaties meer te plaatsen, maar ook om voortaan een beroep te doen op specialisten voor de ontmanteling en om via beter onderhoud de lekverliezen met 5 procent per jaar terug te dringen.

Ook Jurgen Buckinx van beroepsfederatie Frixis benadrukte het engagement van de sector van de koude- en luchtbehandeling. Minister Demir herinnerde aan de Vlaamse klimaatdoelstellingen. Om die te halen, moeten ook de F-gassen worden afgebouwd, luidde het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie