Wit-Rusland niet welkom op Eurovisiesongfestival door politiek geladen lied

Wit-Rusland niet welkom op Eurovisiesongfestival door politiek geladen lied

Zanger Dmitry Butakov van de Wit-Russische band Galasy ZMesta Foto: via REUTERS

De European Broadcasting Union (EBU), die het Eurovisiesongfestival organiseert, heeft Wit-Rusland op de vingers getikt nadat hun inzending politiek getint bleek te zijn. Dat mag niet volgens de regels van de zangwedstrijd. En dus moet de Wit-Russische groep Galasy ZMesta het liedje aanpassen. Gebeurt dat niet, dan worden ze gediskwalificeerd.

“Als deel van de gewoonlijke procedure voor ingezonden liedjes, heeft de EBU het liedje van Belarus Ya nauchu tebya onder de loep genomen om zeker te zijn dat het voldeed aan alle regels. Er is besloten dat het lied de niet-politieke natuur van de wedstrijd in vraag stelt”, berichtte het EBU donderdag op Twitter.

LEES OOK. Kenners over lied waarmee Hooverphonic naar Eurosong trekt: “Misschien geen slecht idee om Alex Callier te onthoofden” (+)

Protesten

In het lied zit het volgende tekstfragment: “Ik zal je leren op de melodie te dansen, ik zal je leren het aas te pikken, ik zal je leren in de pas te lopen”. Een tekst die op zich vrij onschuldig overkomt, maar dat is het niet in de context van de straatprotesten tegen het regime in Wit-Rusland. Met het lied wordt volgens velen commentaar gegeven op de tegenstanders van president Aleksandr Loekasjenko, die sinds augustus protesteren tegen het regime.

Wit-Rusland wordt nu verplicht om het lied aan te passen of een nieuw lied te maken. Gebeurt dat niet, dan wordt Wit-Rusland gediskwalificeerd.

Corrigeer

MEER NIEUWS