Acht atleten uit Nederlandse EK-atletiekploeg besmet met coronavirus, vraagtekens bij protocollen van organisatie

Acht atleten uit Nederlandse EK-atletiekploeg besmet met coronavirus, vraagtekens bij protocollen van organisatie

Foto: EPA-EFE

In totaal acht Nederlandse atleten die deelnamen aan het EK indooratletiek vorig weekend in het Poolse Torun zijn bij terugkeer in Nederland positief getest op het coronavirus. De Nederlandse Atletiekunie bevestigt dat aantal, maar maakt geen namen bekend. Geen van de atleten is echt ziek. “Sommigen vertonen lichte klachten en zijn wat grieperig, anderen hebben nergens last van”, zegt technisch directeur Ad Roskam.

De atleten hebben de besmetting zeer waarschijnlijk in Torun opgelopen tijdens het toernooi, waar volgens Roskam het naleven van coronaregels moeizaam verliep. Ook de organisatie leefde zijn eigen protocollen niet na. “De atleten zouden in een aan de equipe toegewezen bus van het hotel naar de hal worden vervoerd, maar iedereen zat door elkaar. Wat niet zo vreemd was, want het was buiten koud, dus niemand wilde lang wachten.”

De Atletiekunie heeft de positieve gevallen binnen de ploeg gemeld aan de Europese federatie, die eindverantwoordelijk was voor het toernooi. Ook bij andere landen zijn er atleten positief getest. “We hebben sneltesten gedaan en afgelopen week nog een PCR-test. De incubatietijd is nu voorbij, dus ik denk dat het bij deze acht gevallen blijft, maar we blijven waakzaam”, aldus Roskam.

De EK indoor was de meest succesvolle ooit voor Nederland. De Oranje-equipe eindigde in Polen bovenaan in het medailleklassement met zeven medailles: vier goud (Femke Bol op de 400 meter, Nadine Visser op de 60 meter horden en de twee estafetteploegen op de 4x400 meter), één zilver en twee brons.

Corrigeer

MEER NIEUWS