Assisen ‘duivelskoppel’: Hilde Van Acker veroordeeld tot 24 jaar cel, Lacote 30 jaar

Na anderhalve week is het doek gevallen in het assisenproces rond het veelbesproken ‘duivelskoppel’ Jean-Claude Lacote (54) en Hilde Van Acker (57). Lacote kreeg 30 jaar voor de moord op de Britse zakenman Marcus Mitchell (44). Hilde Van Acker werd veroordeeld tot 24 jaar opsluiting.

Eerder op de dag had aanklager Yves Segaert-Vanden Bussche levenslang voor Lacote geëist en dertig jaar opsluiting voor Hilde Van Acker. Hij haalde in zijn betoog over de strafmaat heel zwaar uit naar het gewezen koppel. “Hun ijzingwekkende koelbloedigheid en de doodsangst die Marcus Mitchell moet hebben doorstaan, eist de zwaarste bestraffing. Ook al dateert de moord van 25 jaar geleden”, zei hij. “Tegen zoveel onmenselijkheid, zoveel cynisme, zoveel gevoelloosheid en zoveel gevaar kan slechts één straf staan, de zwaarste.” Voor Lacote zag hij geen verzachtende omstandigheden. Voor Van Acker zag hij die mogelijk wel, namelijk haar blanco strafblad en haar medische toestand. Ze is namelijk herstellende van borstkanker.

LEES OOK. Assisen ‘duivelskoppel’: levenslang geëist tegen Lacote, 30 jaar voor Hilde Van Acker: “Eindeloze leugens en ijskoude onverschilligheid” (+)

Haar advocaat Kris Vincke hoopte op mildheid van de jury en was van oordeel dat de redelijke termijn geschonden is. “Ik hoop dat u Hilde nog een toekomst geeft”, zei hij aan de jury. “Ik vrees dat u, als u geen menselijke straf geeft, het de doodstraf is. Nogmaals: mag haar dochter alstublieft nog een moeder hebben? Ik vraag u alleen dat u haar niet wegsmijt en met een duivelse straf naar de gevangenis stuurt.”

Advocaat De Reuse tijdens de uitspraak ©  BELGA

Filip De Reuse, de advocaat van Lacote, hoopte ook op een “minimale straf”. Hij begreep niet dat de aanklager levenslag vorderde. “Is dat Marc Dutroux? Is dat een terroristische moordenaar? Is dat Ronald Janssen? Is dat Kim De Gelder? Ik vraag u om Jean niet weg te gooien. Gooi de sleutels niet definitief weg.”

“Spoor van menselijke vernieling achtergelaten”

Voorzitter Bart Meganck richtte zich nog tot de beschuldigden. “Meneer Lacote, ik wil nog dit toevoegen: u heeft het arrest gehoord, ook de motieven. U heeft een spoor van menselijke vernieling achtergelaten, ook bij mensen die u graag zien en van wie wij denken dat u ze ook graag ziet. We weten dat de straf zeer hard en lang is. Maar niettemin zullen ongetwijfeld ook voor u nog vooruitzichten komen om verder te gaan met uw leven.”

Daarna richtte hij zich ook tot Hilde Van Acker. “Mevrouw Hilde Van Acker, de straf die u wordt opgelegd is bewust bedoeld om u nog een vooruitzicht te geven. Ik weet dat u daar nu helemaal anders over denkt, maar het is echt de bedoeling geweest van de jury en het hof om u perspectief te bieden.” Hilde Van Acker bleef voortdurend naar beneden kijken. Beiden gaven opnieuw geen kik, net als gisteren na de schuldvraag.

Advocaat Lacote: “Zeer teleurgesteld”

Filip De Reuse, advocaat van Lacote, noemt de straf voor zijn cliënt veel te zwaar en is naar eigen zeggen zeer teleurgesteld. Hij reageerde na de uitspraak behoorlijk scherp: “Het is duidelijk dat het hof naar hier was gekomen met een missie: meneer Lacote moest er aan. Al het goede wat hij gedaan heeft wordt blijkbaar op een hoopje geveegd. Het feit dat die man de al jaren in rust en teruggetrokkenheid leefde, telt niet mee. Zijn traumatische jeugd ook niet. Ik weet niet wat dan nog meetelt? Politieagenten die pv’s vervalsen, bewijsstukken die verdwijnen: men heeft daar allemaal geen problemen mee. Ik heb schrik van zo’n justitie, dat zeg ik heel eerlijk.”

“Ik ben zeer teleurgesteld. Wij hebben geprobeerd de inhoud van het dossier te pleiten en brachten argumenten, maar kregen geen enkel antwoord op die argumenten. Enkel aanvallen met de voeten vooruit, karaktermoorden. Als dat het niveau van justitie is, dan moet ik er heel goed over nadenken hoe lang ik daar nog wil in meedraaien.”

Lacote zelf reageerde volgens zijn advocaat “kalm. Hij vindt het vreselijk voor Hilde. Als men zegt: we geven u een kans, aan een dame die pertinent onschuldig is, en dan geef je die 24 jaar… Ik heb schrik om in zo’n land te leven, dat is alles wat ik erover kan zeggen.”

Advocaat Van Acker: “Zij is één hoopje ellende”

Kris Vincke, advocaat van Hilde Van Acker, reageert als volgt: “Het hof meent dat het een straf is met perspectief. Mijn cliënte ziet dat zelf totaal niet zo. Zij is één hoopje ellende dat mij permanent vraagt: wat heb ik misdaan? En ik kan daar geen antwoord op geven. Ze heeft een dochter in het buitenland, en haar straf maakt dat ze 24 jaar in België moet blijven. Tel 24 plus 58 jaar: dan zit Hilde vast tot ze 80 jaar is, alvorens zij misschien herenigd kan worden met haar dochter. Ik denk dat dat enorm in haar hoofd speelt. Het is voor haar een zeer pijnlijke gebeurtenis.”

De advocaten van de weduwe van Marcus Mitchell - Wendy Bosschaerts en Thibaud Delva - reageren wel opgelucht: “Het is een heel hard proces geweest, maar de familie reageert tevreden. Zij zullen Marcus nooit vergeten en willen de jury bedanken, net als de advocaten en mensen die hebben meegewerkt aan dit proces.”

(mkm)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen