Mechelen laat als eerste stad in Vlaanderen luiers recycleren

De Gentse startup Woosh wil de afvalberg verkleinen. 

De Gentse startup Woosh wil de afvalberg verkleinen. 

Mechelen -

Mechelen is de eerste stad in Vlaanderen die op 1 april start met een project om luiers te recycleren. De Gentse startup Woosh wil tegen 2024 innovatieve wegwerpluiers leveren en gebruikte luiers ophalen bij 1.000 kinderdagverblijven in België. Een aantal Mechelse kinderdagverblijven stappen als eerste mee in het project.

Ward Bosmans

Wie een baby of peuter in huis heeft, weet dat vuile luiers een groot deel van de vuilniszak vullen. Dat bracht Woosh op het idee om luiers beter recycleerbaar te maken. Het werkt hiervoor samen met luierfabrikant Ontex en is vastbesloten om stap voor stap te evolueren naar een circulair businessmodel. Woosh is consequent als het op duurzaamheid aankomt want het bedrijf wil de luiers vervaardigen met 100% hernieuwbare energie en het wil de luiers ophalen en leveren met een elektrische bestelwagen.

Schepen voor Kinderopvang en Gezin, Gabriella De Francesco (VLD-Groen-M+) weet dat in een kinderdagverblijf het luierafval een dagelijkse uitdaging is. “We zijn als eerste stad ingestapt in deze samenwerking omdat we de sector willen ontzorgen. Zo bereiden we de Mechelse kinderdagverblijven voor op een in de toekomst verplichte selectieve inzameling en recyclage van vuile luiers. De eerste testresultaten waren veelbelovend en we nemen nu een voorsprong in de praktische toepassing van luierrecyclage”, zegt De Francesco.

Volgens schepen van Duurzaamheid, Marina De Bie, zijn herbruikbare luiers een goed en duurzaam alternatief om de afvalberg die pampers meebrengen terug te dringen. “Het vergt echter een startinvestering en extra inspanningen voor jonge ouders, die vaak al genoeg andere dingen aan hun hoofd hebben als pril gezin. Het systeem van Woosh is een duurzaam en innovatief alternatief dat ook ontzorgend kan werken voor ouders en kinderdagverblijven. Hierdoor wordt de kans op succes een stuk groter.”

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs