Federale overheid koopt toegang tot databases met cyberbedreigingen

Federale overheid koopt toegang tot databases met cyberbedreigingen

Themabeeld Foto: Shutterstock

Cybersecuritybedrijf Secutec heeft een contract binnengehaald om de federale overheid toegang te verschaffen tot databases met de meest actuele bedreigingen voor de cyberveiligheid. Het Centrum voor Cybersecurity België zal de databases inzetten om informatie te verzamelen, te verwerken en vervolgens te delen met geviseerde doelgroepen in ons land, meldt het bedrijf uit Aartselaar.

België is zo een voortrekker in cybersecurity, claimt het bedrijf. “Deze databases, die voortdurend worden aangevuld met de nieuwste dreigingen, bezorgen de overheid een unieke cyber intelligence voorsprong”, zegt CEO Geert Baudewijns in een persbericht. De databases geven een inkijk in miljoenen virussen, hacks, phishingwebsites en dies meer.

Het vierjarige contract laat de overheid volgens Secutec toe om analyses uit te voeren op dreigingen waarmee bijvoorbeeld Belgische surfers, bedrijven en openbare instellingen te maken krijgen. Secutec spreekt van een “eigen Security-Google”. Het bedrijf zal een cybersecurityzoekmachine opzetten voor de overheid. Die moet analisten toelaten om sneller zoekopdrachten uit te voeren over actuele dreigingen.

Het Centrum voor Cybersecurity bevestigt het nieuws. “In de overheidsopdracht die we in september 2020 uitschreven gingen we op zoek naar een bedrijf dat ons een ?korf of catalogus? aan feeds kon bezorgen aan een goede prijs.” Secutec bood de “de beste ?korf? aan de beste prijs” aan, zegt de woordvoerster. Het gaat volgens het CCB om een toegewezen budget van 8,6 miljoen euro over vier jaar, of jaarlijks 2,15 miljoen euro. Secutec communiceerde dat het contract bijna 10 miljoen euro waard is.

Corrigeer

MEER NIEUWS