Chris Froome panikeert niet over de Tour hoewel hij weggereden wordt in Catalonië: “Benen ploeterden niet door cement”

Chris Froome panikeert niet over de Tour hoewel hij weggereden wordt in Catalonië: “Benen ploeterden niet door cement”

Foto: ISOPIX

Qua resultaten is het nog geen schitterende Ronde van Catalonië geweest voor Chris Froome. Maar de Brit van Israel Start-Up Nation heeft slechts één doel: de Tour de France.

Froome is bezig aan zijn tweede koers van het jaar, na de UAE Tour. Hij werd echter al na één rit uitgeschakeld voor het algemeen klassement. De viervoudige Tourwinnaar moest op iets minder dan 50 kilometer van de finish lossen op een hellend stuk nadat Movistar het tempo verhoogde in het peloton. Hij kwam uiteindelijk binnen op 8’30”.

In de tijdrit van 18,5 kilometer een dag later kreeg Froome 2’05” aan de broek winnaar Rohan Dennis. Hij werd 90ste, in de buurt van onze landgenoot Sander Armée.

“De kater van de hoogtestage neemt stilaan af”, schreef Froome op Instagram. “Het voelde vandaag niet alsof mijn benen door cement moesten ploeteren. Dus dat is een goed teken.”

Na afloop stonden er amper twee journalisten klaar om hem te interviewen. Een schril contrast met zijn hoogdagen.

“Ik wilde de benen vandaag een beetje testen”, aldus de 35-jarige Brit. “En de wedstrijd gebruiken als een voorbereidingsmoment om een nieuwe stap voorwaarts te zetten. Elke keer als ik een trainingsblok op hoogte heb gedaan en bij elke wedstrijd die ik doe, moet ik gewoon het proces blijven volgen. Hopelijk brengt het mij tot de uiteindelijke bestemming. Het is een lang en oud proces, maar ik blijft erin geloven en mijn uiterste best doen.”

Chris Froome panikeert niet over de Tour hoewel hij weggereden wordt in Catalonië: “Benen ploeterden niet door cement”
Foto: EPA-EFE

De grote vraag is natuurlijk of Froome na verschillende zware valpartijen en operaties nog wel de topvorm vindt die hem een vijfde Tourzege moet bezorgen.

“Dat is onmogelijk om te voorspellen”, klinkt het. “Ik volg gewoon mijn proces, een tijdstip daarop plakken gaat niet. Mijn lichaam heeft een pauze gekend door die crash (op training in 2019, red.) en daarna was er ook de lockdown door corona, waardoor ik nog langer niet op het hoogste niveau heb kunnen fietsen. Gelukkig steunt het team mij op een fantastische manier. Ik heb ook geweldige ploegmaats en natuurlijk zou ik heel graag klaar zijn voor de Tour.”

Dat is ook de reden waarom hij in Catalonië is. Om hoogtemeters te maken in de Pyreneeën. “Ja, voor de volle 100 procent. De beklimmingen hier zijn een waardemeter richting de Tour”, aldus Froome, die binnenkort opnieuw op hoogtestage gaat op de Canarische Eilanden. “Dat wordt daar bijna mijn tweede thuis (lacht). Maar we kunnen daar naar verschillende cijfermatige doelen werken. Zoals de wattages die ik trap vergeleken met vroeger. Ik zet me dan doelen voor vijf, tien en twintig minuten, en kom daar dichter en dichter bij in de buurt. Naast de fiets doe ik ook nog veel werk, zoals aan dingen die voordien sterker waren dan nu. We bekijken het week per week.”

Corrigeer

MEER NIEUWS