Gooi uw peuk niet op straat, maar in een ‘zakasbakje’: werkt dit tegen peuken op straat?

 
Gent -

Het stadsbestuur van Gent neemt maatregelen tegen een hardnekkige vorm van zwerfafval: de sigarettenpeuk. Het verdelen van gratis ecologische ‘zakasbakjes’ wordt bekeken.

Max Dedulle

Dat er actie nodig is tegen sigarettenpeuken, bleek de afgelopen jaren onder meer tijdens acties van het Gents Milieufront. Op enkele uren tijd raapten vrijwilligers toen telkens 17.000 peuken op van de Gentse straten.

Dit najaar staat er een campagne grootschalige campagne gepland vanuit het stadsbestuur. Een van de plannen is het uitdelen van gratis ecologische ‘zakasbakjes’. Dat blijkt uit informatie die Ronny Rysermans (N-VA) opvroeg in de gemeenteraad.

Dat is een plastic opvangzakje, waar wie geen vuilnisbak vindt een peuk in kan gooien. De inspiratie komt uit het buitenland, waar ze al langer worden ingezet om peukenafval te voorkomen. OVAM startte er in Vlaanderen al testen mee.

“Op deze manier hopen we dat rokers hun verantwoordelijkheid nemen en hun peuk in de vuilnisbak gooien”, zegt Bram Van Braeckevelt (Groen), voorzitter van Ivago. De vuilniskorven in Gent zijn jaren geleden al uitgerust met asbakken.

LEES OOK. Op twee jaar tijd dertig GAS-boetes voor weggooien sigarettenpeuk

OVAM verdeelt de zakasbakjes al langer.  

OVAM verdeelt de zakasbakjes al langer.  ©  OVAM

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio