Belgische Staat moet ontslagen vrouw schadevergoeding betalen door fout in wet

Belgische Staat moet ontslagen vrouw schadevergoeding betalen door fout in wet

Foto: shutterstock

De Belgische Staat moet een in 2013 ontslagen werkneemster van een betonbedrijf een schadevergoeding van 1.000 euro betalen. Dat heeft het Antwerpse arbeidshof woensdag beslist. Het arrest volgt op een fout in de Belgische wetgeving.

België heeft in de Wet Continuïteit Ondernemingen een fout gemaakt waardoor de wet in strijd was met een Europese Richtlijn uit 2001, oordeelde het arbeidshof. De wet maakt het mogelijk dat bedrijven in financiële moeilijkheden een doorstart maken.

Een artikel van die wet maakte dat de overnemer van het betonbedrijf kon kiezen welke werknemers hij overnam, en welke op straat belandden zonder opzeggingsvergoeding. De overnemer nam 164 mensen over, ongeveer twee derde van het personeel. Dat keuzerecht was niet in overeenstemming met een Europese richtlijn, oordeelde het EU-Hof in 2019. De Belgische regeling beschermde werknemers niet voldoende tegen een ongerechtvaardigd ontslag, klonk het.

Het arbeidshof heeft de uitspraak van het EU-Hof nu op de zaak van de Belgische werkneemster toegepast. De vrouw had een schadevergoeding ter waarde van een opzeggingsvergoeding geëist, maar de rechtbank kende haar maar 1.000 euro toe.

De Belgische wet had volgens de rechtbank immers wel degelijk in lijn met de richtlijn kunnen zijn en toch nog een ontslag mogelijk maken. Het zou volstaan dat de overnemer verplicht wordt om vooraf aan te tonen dat de ontslagen te wijten zijn aan technische, economische of organisatorische redenen.

Corrigeer

MEER NIEUWS