“Check je ‘burgerprofiel’ als je je vaccinatie niet wil missen”: maar wat is dat en waar vind je het?

 

“Mijn kinesist vertelde mij dat zijn collega een uitnodiging voor vaccinatie heeft gekregen via het burgerprofiel. Zij kende dat niet en heeft zo haar vaccinatie gemist”, klinkt het op Twitter. Wij gingen na wat ervan aan is.

Arthur De Meyer

Wat is het burgerprofiel?“Mijn Burgerprofiel verzamelt al uw officiële gegevens en uw overheidsadministratie. Altijd beschikbaar wanneer u ze nodig hebt”, aldus de site. Wie een officiële aanvraag indiende, een diploma wil raadplegen en andere overheidsdocumenten wil lezen, kan er terecht.“Het een Vlaams elektronisch loket waar alle Vlamingen zich kunnen aanmelden”, zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Je vindt er ook de federale e-box.”

De login voor je burgerprofiel is vaak te gebruiken op de sites van andere Vlaamse overheidsdiensten. Daarnaast zijn er al gemeentes die hun ‘digitale gemeenteloket’ gekoppeld hebben aan dat profiel. De bedoeling van de site is om het centraal ‘datarugzakje’ van de burger te zijn.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Uitnodiging per brief, maar ook onlineSinds kort is er ook een nieuwe module: ‘Uw Covid-19 vaccin’. Wie in aanmerking komt voor een vaccin, kan zijn uitnodiging voor vaccinatie daar raadplegen. Daarnaast krijgt iedereen een papieren uitnodiging per brief in de bus van Agentschap Zorg en Gezondheid, maar gezien deze gedrukt en per post komt, is het burgerprofiel sneller. “Zodra het centrum je afspraak ingeboekt heeft, kan je daar de uitnodiging al vinden”, zegt Moonens nog. “Ondertussen gaat de opdracht voor de brief naar de drukker, en dan naar de post.”

Indien je ziekenfonds je e-mailadres en gsm-nummer kent, mag je je ook aan een mailtje en/of sms verwachten.

Hoe meld ik me aan?Hoewel het burgerprofiel al enige tijd bestaat, is het bij weinig mensen bekend. “Het bestaat al van voor de coronacrisis, maar het is inderdaad nog niet al te goed ingeburgerd”, zegt Moonens nog. Aanmelden doe je met een elektronische identiteitskaart en een e-reader, een ‘it’s me’-code, de mobiele app van ‘It’s me’ of een beveiligingscode per sms.

Indien je al een uitnodiging kreeg om je te laten vaccineren, vind je die terug in de module ‘Uw Covid-19 vaccin’. Wie die site niet elke dag wil checken, kan ook handige e-mailalerts krijgen als er iets ‘nieuws’ op je burgerprofiel komt te staan, zoals je vaccinatie-uitnodiging.Eens aangemeld, klik je op ‘Documenten’. Klik vervolgens op het vakje naast: ‘Ik geef Mijn Burgerprofiel toestemming om me per e-mail te informeren...’. En klik op ‘eBox koppelen’.

 

 ©  vlaanderen.be

Eens daar vul je het e-mailadres in waar je graag op de hoogte wil gehouden worden.

 

 ©  vlaanderen.be

Klik vervolgens op de blauwe knop ‘eBox koppelen’. Vervolgens krijg je een nieuwe pagina, daar moet je de koppeling bevestigen.

www.vlaanderen.be/uw-overheid/mijn-burgerprofiel

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Vaccinatiegids

Video

Keuze van de redactie