Meerkost van 100 miljoen euro op stroomfactuur dreigt voor gezinnen en bedrijven

Meerkost van 100 miljoen euro op stroomfactuur dreigt voor gezinnen en bedrijven

Themabeeld Foto: Hollandse Hoogte / Bart van Overbeeke Fotografie

De stroomfactuur voor gezinnen en bedrijven dreigt in 2022 met 100 miljoen euro te stijgen. Dat blijkt uit een studie van de federale energieregulator Creg. Nochtans was afgesproken dat de federale meerkost op de energiefactuur juist moest dalen, aldus N-VA-Kamerlid Bert Wollants.

Het gaat om steun voor de offshore-windparken op zee. Omgerekend naar de factuur voor de gezinnen gaat het om een beperkte stijging van 5 à 6 euro op jaarbasis.

Maar volgens Wollants komt de stijging nog maar eens bovenop een hele resem aan stijgingen de voorbije jaren. Nochtans heeft de Kamer zich in ruime meerderheid uitgesproken dat de federale meerkost – alles wat door federaal beleid belandt in de energiefactuur – niet mag stijgen tegenover 2021, en zelfs moet dalen.

Wollants vraagt dat de regering en energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) zoals beloofd een initiatief nemen. “Het parlement heeft in ruime meerderheid de regering opgelegd om het federale deel van de energiefactuur te laten dalen ten opzichte van 2021,” aldus het N-VA-Kamerlid. “Ik roep als coauteur van die resolutie de regering en mijn medeauteurs op om alles in het werk te stellen om woord te houden. 100 miljoen erbij in 2022 is geen optie voor onze gezinnen en bedrijven, wachten tot september, oktober of november om dit aan te pakken is dat evenmin.”
Reclame:
Bespaar elk jaar gemiddeld € 230 op uw energiefactuur met Gaele, een initiatief van Test Aankoop. Meer info op Gaele.beCorrigeer

MEER NIEUWS