Ever Given geblokkeerd in Suezkanaal: “Als het meezit, is het schip na het weekend los”

Ever Given geblokkeerd in Suezkanaal: “Als het meezit, is het schip na het weekend los”

Foto: EPA-EFE

Als het meezit kan de Ever Given, het grote containerschip dat vastzit in het Suezkanaal, na het weekend weer vrij komen. Dat heeft topman Peter Berdowski van baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis vrijdagavond gezegd in het Nederlandse televisieprogramma Nieuwsuur. Boskalis is met dochterbedrijf Smit Salvage ter plaatse om te helpen bij het losmaken van het 400 meter lange schip.

“Dan moet het meezitten”, erkent Berdowski. Maar daar zet zijn bedrijf wel op in. Volgens de topman zijn er twee grote sleepboten op weg naar Egypte. Die zullen helpen om het schip los te trekken. Nu is zijn onderneming op locatie al bezig met baggerwerk om grond weg te halen rond de voorkant van het schip. Volgende week is het een aantal dagen hoogtij, wat gunstig is omdat het water dan ietsje hoger staat. Dan moet het schip losgetrokken worden.

LEES OOK. Vastgelopen schip in Suezkanaal kost 337 miljoen euro per uur: wie gaat daarvoor opdraaien? En wat is er aan boord?

Berdowski hoopt dat het plan werkt, maar anders is er ook nog een alternatief. Daar wordt ook aan gewerkt. Er wordt op het land een kraan opgezet die containers van de voorkant van het schip kan halen. Dan zou dat deel van het schip lichter worden en wat meer omhoog komen, waardoor het makkelijker wordt om het los te krijgen. Indien nodig zouden er wel zeshonderd containers weggehaald kunnen worden.

LEES OOK. Belgische kapitein voer al dertig keer door Suezkanaal: “Voor die collega is dit de hel”

Corrigeer

MEER NIEUWS