WHO-rapport: “Overdracht van coronavirus van vleermuis via ander dier op mens waarschijnlijk tot zeer waarschijnlijk”

WHO-rapport: “Overdracht van coronavirus van vleermuis via ander dier op mens waarschijnlijk tot zeer waarschijnlijk”

Foto: REUTERS

Het gezamenlijk onderzoek van WHO-experts en hun Chinese collega’s acht het “waarschijnlijk tot heel waarschijnlijk” dat het een coronavirus van een vleermuis, via een ander dier, werd overgedragen op de mens. De mogelijkheid dat het virus ontsnapt is uit een laboratorium wordt dan weer “bijzonder onwaarschijnlijk” genoemd. Dat blijkt uit de finale versie van het expertenrapport.

De slotconclusies van het rapport – dat vier scenario’s over de origine van het coronavirus oplijst – liggen in lijn met wat de experts begin februari al aankondigden tijdens een persconferentie na afloop van hun vier weken durende missie in China.

Toen al werd het scenario waarin een ander dier als “tussensoort” fungeerde om het virus van de vleermuis op de mens over te dragen al als “meest waarschijnlijke” naar voren geschoven. Het zou dan gaan om een schubdier, al zijn ook nertsen en katten mogelijke opties.

Directe overdracht van vleermuis op mens werd als “waarschijnlijk” bestempeld, overdracht via voedingsproducten als “mogelijk maar onwaarschijnlijk”. Het rapport laat dan ook open of de coronapandemie startte op de vismarkt in Wuhan, waar in december 2019 de eerste cluster besmettingen plaatsvond. De vondst van andere gevallen betekent dat de uitbraak ook elders gestart zou kunnen zijn, aldus het rapport.

Druk van Chinezen

De publicatie van het rapport werd meermaals uitgesteld, en laat veel vragen onbeantwoord. De experts vinden namelijk dat ze in Wuhan niet voldoende vrij hebben kunnen werken, en willen meer onderzoek doen. “Rekening houdend met de literatuur over de rol van landbouwdieren als gastheer voor opkomende ziektes is het nodig ander onderzoek te voeren”, klinkt het omfloerst in de conclusies. “Die extra onderzoeken moeten een grotere geografische focus hebben.”

Na de persconferentie was al te horen dat de Chinese autoriteiten te zeer hun stempel drukten op de bevindingen. Peking hoopt dat het onderzoek zal aantonen dat het virus niet in China ontstaan is.

Corrigeer

MEER NIEUWS