Politie neemt bewaking van openbaar vervoer opnieuw over van militairen

Politie neemt bewaking van openbaar vervoer opnieuw over van militairen

Archiefbeeld Foto: ROBIN UTRECHT

Na zes jaar van militaire patrouilles op het openbaar vervoer neemt de politie vanaf donderdag opnieuw de bewaking en beveiliging van het openbaar vervoer voor haar rekening. Dat melden minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) in een gezamenlijk persbericht.

Sinds 13 maart 2015 zorgde Defensie, omwille van Operation Vigilant Guardian, voor de beveiliging en bewaking van bepaalde locaties op het eigen grondgebied. Sinds 1 december 2020 neemt de politie in verschillende fases die taken weer over. Na de luchthaven van Gosselies en de Europese instellingen op 1 februari is het op 1 april de beurt aan de andere luchthavens en de metro- en treinstations. Later dit jaar volgen dan nog een aantal ambassades en andere instellingen.

De progressieve afbouw van de militairen op straat gebeurt in nauw overleg met Defensie en alle andere betrokken diensten en overheden. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de dreigingsanalyses van het OCAD, dat momenteel dreigingsniveau 2 handhaaft, met uitzondering van een aantal potentiële doelwitten waarvoor dreigingsniveau 3 van kracht blijft.

Bedoeling is dat uiterlijk tegen 1 september 2021 alle militairen opnieuw uit het straatbeeld verdwijnen.

Corrigeer

MEER NIEUWS