NMBS roept op tot verzoening: “Iedereen moet aan hetzelfde zeel trekken”

NMBS roept op tot verzoening: “Iedereen moet aan hetzelfde zeel trekken”

Foto: Simon Mouton

“NMBS vraagt dat iedereen aan hetzelfde zeel trekt om ervoor te zorgen dat het treinverkeer veilig kan blijven verlopen, en dat zowel voor de reizigers als voor het eigen personeel.” Dat zegt de NMBS nadat de federale regering achter de omstreden “raammaatregel” blijft staan.

Vanaf dit weekend moeten reizigers naar de kust tijdens de paasvakantie plaatsnemen aan het raam, tenzij ze jonger zijn dan twaalf jaar. In een brief aan de regering maakt Dutordoir duidelijk dat die maatregel volgens haar onbeheersbaar is. Ze dreigt er zelfs mee het treinverkeer naar de kust stop te zetten, tenzij de regering komt met een noodbesluit dat de NMBS toelaat om al de beschikbare transportcapacititeit te mobiliseren ofwel een dringende maatregel om het reizen met de trein naar de kust strikt te beperken.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) bevestigde in De Ochtend op Radio 1 dat de regering achter de maatregel blijft staan.

De NMBS komt nu met een meer verzoenende boodschap. “NMBS heeft sinds het begin van de coronacrisis al haar middelen maximaal ingezet om reizigers in de meest veilige omstandigheden te vervoeren en de reizigersstromen te kanaliseren. NMBS zal dat blijven doen en de maatregelen die de capaciteit aan boord beperken, doorvoeren”, klinkt het.

“Maar NMBS heeft tegelijk de plicht te wijzen op de gevolgen indien op een warme dag duizenden reizigers zich in onze stations aandienen en daar zullen vaststellen dat ze niet met de trein naar de kust zullen reizen: iedereen kan immers naar eender welke bestemming in België reizen. NMBS zal maximale inspanningen blijven leveren om die stromen te kanaliseren, maar kan dat op dat moment uiteraard niet alleen.”

Daarom roept de NMBS op tot “een collectieve inspanning om de frustratie en triestheid die op dat moment zal ontstaan in hoofde van die reizigers, het hoofd te bieden”.

Corrigeer

MEER NIEUWS