Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen 2021: opnieuw een duel Wout Van Aert - Mathieu van der Poel?

Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen 2021: opnieuw een duel Wout Van Aert - Mathieu van der Poel?

Foto: BELGAIMAGE

Minder dan zes maanden na de 104de editie volgt zondag alweer jaargang nummer 105 van de Ronde van Vlaanderen. Wie volgt Mathieu van der Poel op in Oudenaarde?

Start: neutrale start om 9u45 in Antwerpen, waarna 9,4 geneutraliseerde kilometers volgen. Officiële start om circa 10u ter hoogte van Burcht.

Aankomst: omstreeks 16u in Oudenaarde.

Afstand: 254 km

Het parcours: voor de tiende keer finale op Kwaremont en Paterberg

De Ronde viert een klein jubileum. Voor de tiende keer op rij ligt de finish in Oudenaarde en krijgen we een finale over de Oude Kwaremont en de Paterberg. De Muur van Geraardsbergen wordt, deels om corona-redenen, net als in de herfsteditie van vorig jaar niet aangesneden.

Vanuit Antwerpen krijgen we na 80 vlakke kilometers de eerste kasseistroken met de Lippenhovestraat en de Paddestraat. De eerste helling, de Kattenberg, volgt nog 22 kilometer verderop. Nadien volgen nog 18 hellingen waaronder alle gekende namen. Passeren onder meer de revue: Oude Kwaremont, Eikenberg, Molenberg, Berendries, Kanarieberg, opnieuw Oude Kwaremont, Paterberg, Koppenberg, Steenbeekdries, Taaienberg, Kruisberg, om af te sluiten met een derde keer Kwaremont en een tweede keer Paterberg.

De favorieten: Van Aert versus Van der Poel en Deceuninck-Quick Step

Wout van Aert is na zijn overwinning in Gent-Wevelgem de absolute topfavoriet, helemaal nadat Mathieu van der Poel en Julian Alaphilippe afgelopen woensdag in Dwars door Vlaanderen een moment van zwakte lieten optekenen. Grote vraag is of het drietal net als in de editie van vorig jaar er zo ver bovenuit steekt dat ze de finale helemaal naar hun hand kunnen zetten en de rest nog voor de laatste keer Kwaremont op achterstand kunnen zetten.

Vooral in het kamp van Deceuninck - Quick-Step zijn er met renners als Lampaert en Asgreen nog renners die stiekem dromen van de zege. Kunnen Van Aert en Van der Poel dat blok ontwrichten of kan Quick-Step zijn collectieve sterkte laten renderen? Buiten die drie is het vooral uitkijken naar Trek-Segafredo met onder meer Stuyven en AG2R met Van Avermaet en Naesen.

Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen 2021: opnieuw een duel Wout Van Aert - Mathieu van der Poel?
De Paterberg, potentiële scherprechter komende zondag. Foto: BELGA

Het sleutelmoment: Laatste keer Oude Kwaremont en Paterberg

Het is het mooie aan de Ronde van Vlaanderen. De wedstrijd laat zich moeilijk voorspellen. De wedstrijd kan overal beslist worden. Terpstra deed het ooit op de Kruisberg, Gilbert deed het na een solo van 56 kilometer. Maar sowieso zijn de laatste passages op de Oude Kwaremont en Paterberg, op respectievelijk 17 en 13 kilometer van de streep, cruciaal. Wie daar nog energie over heeft, kan er zijn concurrenten uittellen.

Zo was het vorig jaar: Alaphilippe valt, Van der Poel klopt Van Aert in millimeterspurt

De wedstrijd spatte uit mekaar op de Taaienberg waar Alaphilippe en Van der Poel de rest van de favorieten op achterstand zetten. Alleen Van Aert kan de oversteek nog maken. Vervolgens lijkt de Ronde af te steven op een strijd tussen de Grote Drie. Tot Alaphilippe een afremmende motorrijder aanrijdt en valt. Game over voor Alaphilippe. Van Aert en Van der Poel rijden vervolgens samen naar de streep in Oudenaarde waar ze er een bloedstollende sprint met twee van maken. Van der Poel wint met een banddikte. Kristoff wordt even later derde.

Uitslag 2020

1. Mathieu van der Poel (Ned) 5u43’17”

2. Wout van Aert

3. Alexander Kristoff (Noo) op 8”

4. Anthony Turgis (Fra)

5. Yves Lampaert

6. Dimitri Claeys

7. Oliver Naesen

8. Dylan van Baarle (Ned)

9. John Degenkolb (Dui)

10. Tiesj Benoot

Corrigeer

MEER NIEUWS