Mathieu van der Poel zit met vraagtekens voor Ronde van Vlaanderen: “Ik heb het gevoel dat het niet meer zo super gaat”

Mathieu van der Poel zit met vraagtekens voor Ronde van Vlaanderen: “Ik heb het gevoel dat het niet meer zo super gaat”

Foto: GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Mathieu van der Poel (26) kan zondag voor de tweede keer op rij de Ronde van Vlaanderen winnen. De dip woensdag in Dwars door Vlaanderen heeft naar eigen zeggen geen sporen nagelaten maar toch geeft de Nederlandse kampioen toe dat de vorm minder is. “Ik ben niet meer zo goed als in de Italiaanse koersen.”

Super in Strade Bianche (winst) en Tirreno Adriatico (twee ritzeges) en prima in Milaan-Sanremo (vijfde) en E3 Saxo Bank Classic (derde). Maar woensdag in Dwars door Vlaanderen ging al heel vroeg het licht uit voor Mathieu van der Poel. Twee dagen voor de Ronde van Vlaanderen is hij die mindere wedstrijd al vergeten. “Ik heb van veel renners gehoord dat die eerste warmte er heeft ingehakt. 25 graden is niet heet, maar het temperatuurverschil met de vorige dagen was groot. Dus ik maak mij daar echt geen zorgen in.”

Toch lijkt de vorm in dalende lijn en dat beseft ook de kopman van Alpecin-Fenix. “Ik heb het gevoel dat het niet meer zo super gaat. Ik had niet de beste basis toen ik het wegseizoen startte. Ik ben vrij snel begonnen na het WK veldrijden. De conditie was prima, dat bewees ik in de Strade Bianche en Tirreno. Maar ik moet toegeven dat ik in Vlaanderen nog niet die goede benen heb teruggevonden. Die wedstrijden hebben heel veel van mij gevraagd. Als je een paar keer heel diep gaat, zonder brede basis, moet je conditioneel wat inboeten. Maar we dachten wel dat ik de goede vorm kon rekken tot Parijs-Roubaix. Of ik bij mijn tweede ritzege in de Tirreno te diep ben gegaan? Misschien, maar ik won. Ik heb daar geen spijt van. Het heeft krachten gekost, maar je weet niet of dat nu echt een oorzaak is.”

Durven verliezen

Het vertrouwen lijkt dus minder groot, maar dat wil niet zeggen dat Van der Poel niet voor een tweede zege op rij gaat. “Het is de bedoeling dat ik een rol speel in de finale. Mocht dat niet het geval zijn moeten we kijken of we het in de toekomst niet anders moeten aanpakken. Maar weet je: vorig jaar was ik in de week van de Ronde ziek. Ik had toen ook niet het grootste vertrouwen. Dus ik maak mij geen zorgen. En op zich: ik heb de Ronde al eens gewonnen. Dan is mentaal een voordeel, Ik heb in de E3 ook getoond dat ik niet bang ben om te verliezen. Ik ga niet alle gaten dichten en kan het tactisch spelen.”

Zijn eeuwige rivaal Wout van Aert lijkt zondag de te kloppen man. “Ja, Wout heeft getoond dat hij in zeer goede vorm is, dat hij per se wil winnen. Wout, Julian Alaphilippe en ik zijn heel sterk begonnen aan het seizoen maar bij Julian en ik gaat het nu iets minder. Of Wout het beter heeft aangepakt? Dat zullen we zondag zien. Hij moest in de E3 wel lossen op de Tiegemberg hé. Zondag start iedereen van nul en zal de beste altijd winnen. Julian lijkt niet zo dominant als vorig jaar, maar ook hij zal er staan. Net als zijn team Deceuninck-Quick-Step. De afwezigheid van Stybar is een tegenslag, maar aan hun aanvallende tactiek zal dat niks veranderen. Ze hebben nog ijzers in het vuur en zullen een situatie willen creëren zoals in de E3.”

“Ik kijk ernaar uit om weer te mountainbiken”

Van der Poel wil na de Ronde niks aan zijn programma veranderen. “Ik kijk ernaar uit om weer te mountainbiken. Door het wegvallen van Parijs-Roubaix is er een weekje extra voorbereiding bijgekomen en dat ga ik gebruiken. Ik wil goed zijn op die Wereldbekermanches in Albstadt en Nove Mesto (9 en 16 mei, nvdr). Ik moet daar punten scoren om mijn startpositie op de Olympische Spelen beter te maken, zodat ik niet achteraan start. Daarna ga ik op stage om de rest van het wegseizoen voor te bereiden. Ik rij Ronde van Zwitserland, het Nederlands kampioenschap en dan de Tour de France. Maar de Olympische Spelen blijven is het hoofddoel.”

Mathieu van der Poel zit met vraagtekens voor Ronde van Vlaanderen: “Ik heb het gevoel dat het niet meer zo super gaat”
Foto: BELGAIMAGE
Corrigeer

MEER NIEUWS