Gentse prof moet fiscale hervorming uittekenen

 ©  Dieter Telemans

De Gentse professor fiscaal recht en advocaat Mark Delanote is door de FOD Financiën – door minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) dus – aangeduid als coördinator om de grote fiscale hervorming uit te tekenen. Dat meldt De Tijd.

Na een aanbestedingsprocedure haalde de Universiteit Gent de opdracht binnen. Voorwaarden waren ervaring met academisch onderzoek én vertrouwd zijn met voorbereidend werk op een hervorming. Als professor, maar zeker als lid van de Hoge Raad van Financiën (HRF) voldoet Delanote aan die voorwaarden.

Delanote is niet van plan om de fiscale heilige huisjes te sparen. “Ik doe geen voorafnames, maar er valt sowieso iets te zeggen om vermogensinkomsten anders te belasten dan arbeidsinkomsten.” Dat de talrijke fiscale koterijen voor de bijl gaan, lijdt voor hem geen twijfel. “Dat is de gemakkelijkste oefening, althans in theorie.”

Het verleden heeft geleerd dat de kansen op succes gering zijn. ”Elk redelijk mens moet de fiscale hervorming logisch en coherent vinden, ook al is ze niet in zijn voordeel”, zegt Delanote. “We zullen heel goed moeten uitleggen waarom we iets veranderen.”

LEES MEER. Mark Delanote: de sloper van de fiscale heilige huisjes

 (cv)

Aangeboden door onze partners