Mathieu van der Poel en Greg Van Avermaet kunnen zich neerleggen bij ereplaatsen: “Geen fout gemaakt, Asgreen was sterker”

Mathieu van der Poel en Greg Van Avermaet kunnen zich neerleggen bij ereplaatsen: “Geen fout gemaakt, Asgreen was sterker”

Foto: ISOPIX

Niemand die er op 250 meter van de finish aan twijfelde dat Mathieu van der Poel (26) voor de tweede keer op rij de Ronde van Vlaanderen zou winnen. Kasper Asgreen in een sprint met twee verslaan, dat leek een makkie. Helaas. “Ik voelde mij beter dan vorig jaar, maar in de sprint liepen plots mijn benen vol. Doodjammer, maar ik ben geklopt door iemand die sterker was.”

LEES OOK.Beresterke Kasper Asgreen klopt Mathieu van der Poel in razend spannende sprint en wint Ronde van Vlaanderen

LEES OOK.Wout van Aert kon Van der Poel en Asgreen niet volgen in Ronde van Vlaanderen: “Dit moet even bezinken”

Die appelflauwte in Dwars door Vlaanderen? “Geen rekening mee houden’, vertelde Van der Poel vrijdag nog. “Maar ik geef wel toe dat ik niet meer zo super ben als tijdens de Italiaanse koersen.”

Maar Van der Poel bewees in de Ronde dat die vorm er wel degelijk was. Hij testte al eens de benen op de Molenberg en bij de tweede doortocht van de Oude Kwaremont. Met telkens Kasper Asgreen als bondgenoot. Bij de laatste doortocht van de Oude Kwaremont reed hij opnieuw weg met de Deen, Wout van Aert en de anderen van het elitegroepje konden niet mee. Maar in de sprint op de Minderbroederstraat werd hij verrassend geklopt.

“Mathematisch was de kans natuurlijk groter dat ik de sprint zou winnen en ik had er wel vertrouwen in”, vertelde Van der Poel achteraf. “Maar het feit dat Asgreen tot 1 kilometer van de aankomst hard meewerkte was een bewijs dat hij er in geloofde. Hij was ook heel sterk tijdens de wedstrijd. Ik dacht zeker niet dat het al binnen was, dat werd mij in het oortje ook nog eens gezegd door de ploegleiding. Op de klimmen had hij het beste antwoord op mijn aanvallen en hij maakte mee de koers. Ik had al snel door dat Kasper de beste was van Deceuninck-Quick-Step, dat hij de man was die het kon afmaken. Natuurlijk: normaal kan ik in de sprint iets meer, maar nu niet. Ik heb ook geen fout gemaakt, zette aan op de afstand die ik tot het einde kan volhouden. Maar na vijf seconden liepen mijn benen vol. Ik voelde dat nochtans niet aankomen. Ik voelde mij beter dan vorig jaar, daarom ook dat ik demarreerde op de op de tweede en laatste passage Oude Kwaremont.”

Dus geen tweede zege op rij en daar baalde de Nederlandse kampioen wel van. “Het is vrij uniek om jezelf op te volgen als winnaar van de Ronde, dus het is wel zuur dat ik die kans heb gemist. Ik ben wel op mijn waarde geklopt, Kasper was gewoon sterker. Dus is hij de verdiende winnaar. Hij durft tenminste mee koers te maken en werkte ook goed mee, hij had vrij snel door dat we elkaar nodig hadden om naar de finish te rijden.”

En zo eindigt het voorjaar van Van der Poel een beetje in mineur. “Ja, ik heb de Strade Bianche gewonnen, maar daar denk ik nu niet aan. De laatste wedstrijd blijft hangen. Ik denk nu vooral dat ik de Ronde van Vlaanderen heb verloren.”

De wegfiets gaat nu even aan de kant. “Ik ga een week rusten en focus mij dan op het mountainbiken. Ik ben heel blij dat ik opnieuw mijn favoriete discipline mag uitvoeren.”

Van der Poel rijdt twee wereldbekers in het mountainbiken (Albstadt op 9 mei en Nove Mesto een week later) om zo wat UCI-pinten te sprokkelen, belangrijk voor de startorde op de Olympische Spelen in Tokio, zijn grootste doel dit seizoen. Nadien trekt hij op stage om via de Ronde van Zwitserland de Tour de France voor te bereiden.

Mathieu van der Poel en Greg Van Avermaet kunnen zich neerleggen bij ereplaatsen: “Geen fout gemaakt, Asgreen was sterker”
Foto: GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Gianni Vermeersch: “Ik wil die zevende plaats meteen inruilen”

“We hebben er alles voor gedaan, zowel het team als Van Der Poel”, zuchtte ploegmaat Gianni Vermeersch. “Het was vrij logisch dat ik nog afstoppingswerk deed bij de achtervolgers. Bij een sprint is er 50 procent kans om te winnen. Ja, mentaal misschien niet maar wiskundig wel. Je hoopt dat Van Der Poel twee keer op rij kan winnen, maar we kunnen onszelf niks verwijten. Ja, niet enkel Van Der Poel, er zijn veel superrenners. Het is een mooi tijdperk voor het wielrennen. Voor mij stopt het ook nu, de Giro pas zal de volgende race zijn voor mij. Hopelijk kan ik mijn vorm van het voorjaar aanhouden, er liggen daar kansen voor mij.”

“Ik wil mijn zevende plaats ook meteen inruilen. Dat komt er mooi bij, maar het ging om die eerste plaats bij ons. Het is geen schande om van Asgreen te verliezen. Er was geen communicatie meer op het einde en uiteindelijk bleek Asgreen de snelste.”

Mathieu van der Poel en Greg Van Avermaet kunnen zich neerleggen bij ereplaatsen: “Geen fout gemaakt, Asgreen was sterker”
Foto: EPA-EFE

Greg Van Avermaet: “Dit was het hoogst haalbare”

“Ja, dit was echt het hoogst haalbare”, reageerde nummer drie, Greg Van Avermaet. “Op de laatste drie kilometer demarreer ik op het juiste moment, samen met Jasper (Stuyven, red.). Ik ben content dat ik nog eens op het podium van De Ronde mag staan. Het was een strak tempo, zeker vanaf de Molenberg. Ik had gehoopt om net iets beter te zijn op de Koppenberg en op de Taaien, maar daar was ik niet sterk genoeg voor. Ik kon de snellere niet volgen.”

“Je voelt dat iedereen op het einde aan het verminderen is. Als je op dat moment op de streep komt dan ben je nooit zeker. Je moet een goed gevoel in de benen krijgen en wie nog een beetje energie heeft, wint de sprint. Ik had nog iets over om Jasper te kloppen in de sprint. Ik ben tevreden dat ik hier mag staan, maar het is toch anders met corona. Zeker aan de start. Hier kan ik op bouwen voor de volgende wedstrijden.”

Voor Van Avermaet voelt dit toch als een kleine overwinning. “Eigenlijk wel, ik stond hier vaak teleurgesteld op het podium omdat ik niet heb gewonnen, maar vandaag kon ik niet winnen. Met de ervaring die ik heb, heb ik het podium gehaald. Ik was goed genoeg, ik voelde dat het zwaar was om een verschil te maken in onze groep. Ik wou mijn energie een beetje sparen want hoe verder in de race, hoe sterker ik word. Het is mijn favoriete race.”

Mathieu van der Poel en Greg Van Avermaet kunnen zich neerleggen bij ereplaatsen: “Geen fout gemaakt, Asgreen was sterker”
Foto: GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Jasper Stuyven: “Vandaag had ik nooit dat supergevoel te pakken”

Jasper Stuyven kon in de slotfase nog wegglippen met Greg Van Avermaet , maar in de sprint voor de laatste podiumplaats voelde de Leuvenaar zich niet fris genoeg meer. De vierde plaats. Het is zijn beste prestatie in de Ronde van Vlaanderen tot nog toe, maar toch kan Stuyven zichzelf niet gelukkig noemen. Hij moest zich vandaag beperken tot volgen. En na zijn overwinning in Milaan-Sanremo kan de renner van Trek-Segafredo daar niet volmondig blij mee zijn.

“Ik had een beetje een rare dag achter de rug”, zegt Stuyven. “Nooit had ik het supergevoel te pakken. Op de echt steile stukken van de hellingen had ik het moeilijk. In de achtervolging op Asgreen en Van der Poel zat ik vervolgens in een groep met heel wat mannen van de tweede lijn. Het draaide goed rond bij ons. Sénéchal? Die stoorde alleen maar op een faire manier.”

Asgreen en Van der Poel hadden op zes kilometer van de meet nog maar twintig seconden voorsprong op de groep Stuyven. Toch gelooft Stuyven niet dat het mogelijk was om Asgreen en Van der Poel nog terug te halen. “Je weet dat als je aan kilometer drie à vier van het einde komt, iedereen begint te denken aan zijn podiumplaats. Dan begint iedereen zich in te houden. Dat laatste gaatje raakt dus niet toe. Ik had voor mezelf uitgemaakt dat ik zou aanvallen als we er niet bij zouden zijn op vijf kilometer van de meet. Dat is ook gelukt. Ik ben toch wel tevreden, maar ik zat echt à-bloc.”

Stuyven moest het in een sprint à-deux afleggen tegen landgenoot Van Avermaet. Had hij geen goed gevoel meer over zijn sprint? “Wel, eigenlijk had ik de laatste dertig kilometer geen goed gevoel”, lacht hij. “Vlaanderen is zo lastig dat de sterksten er komen bovendrijven. Zo is het ook gebeurt”, zegt hij. “Op elke helling gingen dezelfde renners ervandoor. Dan weet je dat ze op een bepaald moment wel gaan wegblijven. Chapeau aan alle twee (Asgreen en Van der Poel, red.), het is indrukwekkend.”

Het was een turbulente week voor Stuyven. Na een coronageval in de ploeg mochten hij en zijn ploegmaten van Trek-Segafredo niet van start gaan in Gent-Wevelgem. Medekopman Mads Pedersen had binnen de ploeg zelfs een risicocontact gehad en mocht ook voor Dwars door Vlaanderen passen. Hij deed een kopbeurt op meer dan honderd kilometer van de finish en daarna was zijn rol uitgespeeld. “Pedersen was niet goed, maar dat wisten we al op voorhand. Hij heeft als risicocontact een heel lastige week achter de rug. Hij voelde zich niet fit en heeft amper deftig kunnen trainen. We wisten dat we hem zeker in de finale niet moesten verwachten.”

Was de turbulente week bij de ploeg een oorzaak van Stuyvens eigen gevoel dat niet top was? “Dat kan, maar ik ga het zeker niet als excuus gebruiken. Ik heb mij zo goed mogelijk voorbereid op vandaag. Uiteraard is er wel wat stress geweest. Uiteindelijk ben ik minder, maar zoveel minder is dat nu ook niet.”

Volgende week gaat Parijs-Roubaix niet door. Stuyven zijn programma ondergaat daardoor een verandering. “Nu is er de tijd om even te resetten”, zegt hij. “Ik ga nog de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race doen. De start van de Brabantse Pijl is in Leuven, dat is altijd plezant. En normaal is dat niet te combineren met Parijs-Roubaix. De Amstel had ik sowieso op mijn programma gezet.” (yob)

Mathieu van der Poel en Greg Van Avermaet kunnen zich neerleggen bij ereplaatsen: “Geen fout gemaakt, Asgreen was sterker”
Foto: BELGA

Sep Vanmarcke: “Nooit gedacht dat ik deze vorm zou halen”

Sep Vanmarcke spurtte zich in Oudenaarde naar de vijfde plaats. Maar als je weet van waar ik kom, dan moet ik tevreden zijn. Door ziekte heb ik twee weken niet goed kunnen trainen. Ik had nooit gedacht dat ik deze vorm al zou halen.”

Vanmarcke moest aanklampen op de hellingen. “Ik was niet super. De laatste 20 km had ik ook geen bidon kunnen pakken waardoor ik de laatste 10 km krampen kreeg. Ik gokte dan maar op de sprint en ben blij met de vijfde plaats. Jammer dat Van Avermaet en Stuyven nog wegreden, anders stond ik misschien op het podium. In de achtervolgende groep reed niet iedereen mee en met Gianni Vermeersch en Florian Sénéchal waren er twee stoorzenders. Maar ook al had iedereen voluit gewerkt, dat duo vooraan gingen we niet meer pakken.”

Dan toch jammer dat Parijs-Roubaix zondag niet doorgaat. “Ik zei deze week dat ik blij was met de uitstel, dus ik moet nu niet van mening veranderen (lacht). Met een week training erbij had ik wel goed geweest. Ik ga nu nog wel nog de Brabantse Pijl en Amstel Gold Race rijden. Ik hoop er nog twee mooie koersen van te maken. En hopen dat Parijs-Roubaix in oktober wel doorgaat!” (bow)

Corrigeer

MEER NIEUWS