Chris Froome maalt niet om de kritiek en blijft geloven in vijfde Tourzege: “Het is oké als mensen mij afschrijven”

Chris Froome maalt niet om de kritiek en blijft geloven in vijfde Tourzege: “Het is oké als mensen mij afschrijven”

Foto: ISOPIX

In de UAE Tour werd hij 47ste in het eindklassement. In de Ronde van Catalonië 81ste. En toch panikeert niet met het oog op de Tour de France.

“Ik kan me goed voorstellen dat mensen mij nu al afschrijven”, aldus de Brit van Israel Start-Up Nation. “Dat is oké. Ik weet waar ik vandaan kom. Ik heb mezelf opnieuw moeten leren lopen. Dat houd ik altijd in mijn achterhoofd. Het toont hoe ver ik het voorbije jaar al gekomen ben.”

Froome mikt komende zomer op een vijfde eindzege in de Tour de France. Die droom lijkt momenteel heel ver weg, zeker als je kijkt naar de prestaties van topfavorieten Tadej Pogacar en Primoz Roglic. Die eerste won Tirreno-Adriatico, die andere won ritten in Parijs-Nice.

“Lettend op de wedstrijden tot nu toe, lijkt het erop dat iedereen al vroeg in vorm is”, aldus de 35-jarige Brit in maart. “Die voorjaarswedstrijden zijn niet meer wat ze ooit geweest zijn. Normaal gezien werden die gebruikt om de vorm op te bouwen richting grotere wedstrijden. Maar nu gaat iedereen meteen hard van start. Het niveau van die wedstrijd is zo hoog als dat in de Tour.”

Chris Froome maalt niet om de kritiek en blijft geloven in vijfde Tourzege: “Het is oké als mensen mij afschrijven”
Foto: ISOPIX

Froome moest in Catalonië op 50km van de finish lossen op een hellend parcours en werd pas 90ste in de afsluitende tijdrit. Maar toch zag hij zichzelf progressie maken. “De kater van de hoogtestage neemt stilaan af”, klonk het. “Het voelde vandaag niet alsof mijn benen door cement moesten ploeteren. Dus dat is een goed teken. De Tour? Ik volg gewoon mijn proces, een tijdstip daarop plakken gaat niet. Mijn lichaam heeft een pauze gekend door die crash (op training in 2019, red.) en daarna was er ook de lockdown door corona, waardoor ik nog langer niet op het hoogste niveau heb kunnen fietsen. Gelukkig steunt het team mij op een fantastische manier. Ik heb ook geweldige ploegmaats en natuurlijk zou ik heel graag klaar zijn voor de Tour.”

‘The Proces’

Die positieve boodschap trok de dikst betaalde renner uit het peloton ook afgelopen weekend door. “Je kan dagenlang trainen, maar in het peloton zitten en een ganse dag volle bak gaan, daar bestaat geen alternatief voor”, aldus Froome over zijn prestaties in Catalonië, waar hij kopman Dan Martin bijstond in de bergen. “Het was geweldig om mijn benen aan het werk te kunnen zetten, maar ik voel zeker dat ik nog veel werk voor de boeg heb. Ik voel gewoon dat ik opnieuw kracht in mijn benen begin te krijgen, dat is fantastisch. Ik mis enkel nog koersritme. Ik moet nu kilometers malen, mijn gewicht naar beneden halen en intensiteit opbouwen. Dat duurt maanden, in dat proces zit ik nu.”

De Brit stelt dat het “jaar in, jaar uit” dezelfde strijd is om opnieuw fit te geraken. “Ik kom deze keer van een veel dieper punt dan ooit. Nu komt het er vooral op aan om opnieuw de balans te vinden tussen links en rechts. Het is echter geweldig om te zien hoever ik al gekomen ben. Hopelijk sta ik snel weer waar ik wil staan”, aldus Froome, die na een fietstest in Duitsland opnieuw op hoogtestage in Tenerife vertrok. Later deze maand neemt hij deel aan de Tour des Alpes en de Ronde van Romandië.

“Het is lastig om elke keer opnieuw een tik te krijgen als je probeert om beter te worden, maar ik blijf mijn hoop stellen op het proces”, klinkt het. “Ik geloof er echt in dat dit mij in de juiste richting zal brengen voor de grote wedstrijden van later dit jaar.” Lees: de Tour.

Corrigeer

MEER NIEUWS