Nationale Loterij geeft bijna 15 miljoen euro extra aan goede doelen: “Uitzonderlijke tijden vragen om uitzonderlijke inspanningen”

Nationale Loterij geeft bijna 15 miljoen euro extra aan goede doelen: “Uitzonderlijke tijden vragen om uitzonderlijke inspanningen”

Foto: BELGA

De Nationale Loterij trekt jaarlijks 15 miljoen euro extra uit voor goede doelen. Dat heeft CD&V-staatssecretaris Sammy Mahdi, bevoegd voor de Nationale Loterij, dinsdag bekendgemaakt. In totaal zal de Nationale Loterij dit jaar 200 miljoen euro besteden aan goede doelen.

Door de coronacrisis kunnen organisaties en goede doelen veel moeilijker inzamelacties of benefieten organiseren. De Nationale Loterij maakt daarom extra middelen vrij om goede doelen te steunen. “Uitzonderlijke tijden vragen om uitzonderlijke inspanningen”, zegt staatssecretaris Mahdi.

De verdeling van de extra middelen gebeurt op drie verschillende manieren. Zo gaat er 2,25 miljoen euro naar projectoproepen voor armoedeverenigingen. Daarnaast kent de Nationale Loterij op basis van een adviescomité 8,5 miljoen euro extra toe aan de talrijke organisaties uit de cultuur- en sportsector die dit jaar geen benefiet kunnen organiseren. Ook de deelstaten genieten automatisch mee van de financiële injectie, want door de verhoging van de steun aan goede doelen zal er 4 miljoen euro extra naar de deelstaten gaan. Zo komt het totaalbedrag dat de deelstaten via de Nationale Loterij kunnen spenderen op zo’n 55 miljoen euro.

De extra middelen staan los van het bedrag van 1,9 miljoen euro dat de Nationale Loterij eerder al verdeelde over zes goede doelen en organisaties die heel actief zijn geweest en nog steeds zijn tijdens de coronacrisis (bv. Artsen Zonder Grenzen). Dat ging om middelen die waren vrijgekomen door het afgelasten van evenementen.

Corrigeer

MEER NIEUWS