Restauratie kapel Ezaart start tweede helft van april

Restauratie kapel Ezaart start tweede helft van april

De Sint-Willibrorduskapel in Ezaart. Foto: Tommy Maes

Mol -

De restauratiewerken aan de Sint-Willibrorduskapel in Mol Ezaart gaan in de tweede helft van april van start. De kapel uit 1696 is het enige overblijvende gehuchtskapelletje in Mol.

De Sint-Willibrorduskapel werd gebouwd in 1696 en is sinds 1948 een beschermd monument. Het werd indertijd opgetrokken in barokstijl als vervanging van een middeleeuws gebedshuis. Dat gebeurde op initiatief van de toenmalige onderpastoor van Mol-Centrum Theodorus Pots. Tussen 1919 en 1923 deed de kapel ook dienst als klaslokaal.

De kapel ligt in de bebouwde kom van Ezaart, tussen de dorpswoningen en langs de belangrijke weg van Mol naar Geel. Het is een eenvoudig zaalkerkje, dat werd opgetrokken uit bak- en zandsteen onder een zadeldak met een zeszijdig klokkentorentje. De klok, met de naam Sint-Hubertus, weegt 100 kilogram en is afkomstig van de oude beiaard van de abdij van Averbode.

De restauratie moet de kapel in al zijn glorie herstellen, zodat ook volgende generaties volop kunnen genieten van dit historisch waardevol erfgoed. Net als bij alle andere beschermde monumenten in eigendom van de gemeente Mol werd ook van de Sint-Willibrorduskapel een beheersplan opgemaakt. Voor de meest dringende werken heeft het gemeentebestuur erfgoedpremies aangevraagd bij het Agentschap Onroerend Erfgoed. Die werkzaamheden gaan deze maand van start. Daarbij worden onder meer het dak en het daktorentje gerestaureerd. De uitvoerder van dit gedeelte is Borg Bouw uit Lille. Daarnaast maakt de firma Basalt uit Ekeren de zolder toegankelijk, gecombineerd met het nazicht van het houten gewelf.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio