PVDA dringt aan op permanente opening dagopvang daklozen

De winternachtopvang op de Zwartzustersvest opent vroeger dan gewoonlijk de deuren. 

De winternachtopvang op de Zwartzustersvest opent vroeger dan gewoonlijk de deuren. ©  Dirk Vertommen

Mechelen -

PVDA dringt erop aan dat de stad Mechelen de dagopvang voor dak- en thuislozen permanent opent. “De stad stuurt mensen in deze gure weersomstandigheden de straat op”, zegt gemeenteraadslid Dirk Tuypens.

Sven Van Haezendonck

De dagopvang in het voormalig ziekenhuis op de Zwartzustersvest sloot nog maar net de deuren. Gemiddeld vijftien mensen per dag zochten er de voorbije maanden een beetje warmte. “Nu kunnen ze alleen nog terecht in de nachtopvang. Overdag hebben ze geen andere keuze dan de uren te slijten op de bitterkoude straatstenen”, stelt Tuypens.

Bij kansarmoedeorganisaties De Keeting en De Lage Drempel mogen op afspraak maar vier mensen tegelijk binnen. “Cafés en winkels zijn ook dicht of beperkt open. Het is absurd dat de stad altijd opnieuw het officiële aanbreken van de lente aanwendt om de opvangvoorzieningen af te bouwen. Mensen die dak- of thuisloos zijn, zijn dat niet alleen tijdens de winter maar het hele jaar door”, vertelt Dirk Tuypens.

Geleidelijke overgang

“Het afbouwen van de dagopvang is niet het afbouwen van onze ondersteuning voor dak- en thuislozen. Tot tweemaal toe hebben we de dagopvang verlengd, maar nu zorgen we voor een geleidelijke overgang naar onze ‘normale’ werking”, reageert Gabriella De Francesco (Vld-Groen-m+), schepen van Welzijn.

Het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) opent de winternachtopvang vroeger dan gewoonlijk. “Dak- en thuislozen kunnen er al vanaf 17u terecht voor warme soep en brood in plaats van om 20u30. We volgen alles nauw op en verschillende van onze maatschappelijke werkers zijn ook actief op het terrein om verbinding te houden met dak- en thuislozen. Ook het CAW zet actief in op ondersteuning en begeleiding van dak- en thuislozen”, zegt De Francesco.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio