Tadej Pogacar klopt Primoz Roglic in derde rit Ronde van Baskenland, jonge Belg Mauri Vansevenant wordt knap negende

Tadej Pogacar klopt Primoz Roglic in derde rit Ronde van Baskenland, jonge Belg Mauri Vansevenant wordt knap negende

Foto: EPA-EFE

Tourwinnaar Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates) heeft woensdag de derde etappe in de Ronde van het Baskenland (WorldTour) gewonnen. De 22-jarige Sloveen haalde het na 167,7 kilometer tussen startplaats Amurrio en de aankomst boven naar Ermualde in een sprintje met twee voor zijn landgenoot Primoz Roglic (Jumbo-Visma). Die behield zijn gele leiderstrui. Mauri Vansevenant (Deceuninck-Quick Step) reed naar een knappe negende plaats. Hij schuift ook op naar de negende plaats in de tussenstand.

Het werd op de erg steile flanken van de slotklim een titanenduel tussen de nummers één en twee van de Tour de France van vorig jaar. Zij rijden in het Baskenland hun eerste wedstrijd van het seizoen tegen elkaar. In het slot reed het Sloveense duo weg van de tegenstand. In de dalende laatste meters bleef Pogacar Roglic nipt voor. Het is voor Pogacar zijn vijfde zege van het seizoen na eerder een rit en eindwinst in de UAE Tour en een rit en eindwinst in Tirreno-Adriatico.

Donderdag is het opnieuw klimmen geblazen voor de renners in de zestigste Ronde van het Baskenland. Het peloton moet tussen de start in Vitoria-Gasteiz en de aankomst in Hondarribia 189,2 kilometers overbruggen. Die worden gekruid met een col van eerste categorie, eentje van tweede categorie en twee van derde categorie. De top van de laatste helling ligt op 22 kilometer van de aankomst.

Tadej Pogacar klopt Primoz Roglic in derde rit Ronde van Baskenland, jonge Belg Mauri Vansevenant wordt knap negende
Foto: EPA-EFE

Pogacar: “We hadden de finish verkend”

Rit- en eindwinst in de UAE Tour, vervolgens rit- en eindwinst in Tirreno-Adriatico en nu ook een zege in de Ronde van het Baskenland en daar was een goede reden voor. “Vanmorgen hebben we met de wagen de finish verkend”, aldus Pogacar in een bericht van zijn team. “Verder had de teammanager Matxin me de route goed uitgelegd, dus ik was me bewust van de lastigheidsgraad van de klim. Ik wist ook dat het cruciaal zou zijn om je op de eerste plaats te positioneren in dat laatste stuk zodat ik me kon lanceren in die dalende meters naar de finish.”

En dat lukte perfect, dus won Pogacar voor Roglic. “Ik ben erg blij met deze zege”, gaat hij verder, “twee jaar geleden nam ik ook deel aan deze ronde (en won hij het jongerenklassement en werd hij zesde in de eindstand) en ik had altijd de ambitie om hier terug te keren en het goed te doen. Dit is heel mooie wedstrijd en het enthousiasme van de fans is echt geweldig. Er volgen nog drie koersdagen, allemaal behoorlijk zwaar. Ik ben behoorlijk optimistisch omdat de conditie goed is en het team heel goed samen koerst. We zien wel hoe het loopt”, aldus de tweede in de stand op 20 seconden.

Corrigeer