1.500 afspraken voor inenting afgezegd: geen inentingen met AstraZeneca in Nederland

1.500 afspraken voor inenting afgezegd: geen inentingen met AstraZeneca in Nederland

Foto: AP

In Nederland zullen de gemeentelijke gezondheidsdiensten (GGD) ook morgen/donderdag geen mensen vaccineren met het coronavaccin van AstraZeneca. Meer dan 1.500 afspraken voor een inenting worden afgezegd.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) concludeerde woensdag dat er waarschijnlijk een verband is tussen het AstraZeneca-vaccin en een zeldzame combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). De toezichthouder zegt wel dat de voordelen van het vaccin groter zijn dan de nadelen, en dat de kans om te overlijden aan het coronavirus groter is dan de kans om te overlijden aan de bijwerking.

In Nederland had het ministerie van Volksgezondheid vrijdag besloten om het vaccin voorlopig niet toe te dienen aan mensen die jonger zijn dan 60. De overkoepelende organisatie GGD GHOR besloot vervolgens om alle overgebleven afspraken af te zeggen, om verspilling te voorkomen. De prikpauze wordt nu dus met een dag verlengd.

De gemeentelijke gezondheidsdiensten dienen ook het vaccin van Pfizer en BioNTech toe. Die vaccinaties gaan gewoon door.

Corrigeer

MEER NIEUWS