Ook WHO blijft voorstander van AstraZeneca-vaccin

Ook WHO blijft voorstander van AstraZeneca-vaccin

Foto: AFP

Na het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zich woensdag uitgesproken voor een voortzetting van het gebruik van het coronavaccin van AstraZeneca. Volgens de momenteel beschikbare gegevens lijkt een verband met trombose “plausibel maar niet bevestigd”, hebben vaccindeskundigen van de VN-organisatie gezegd. Bijkomende studies zijn nodig om een mogelijk verband tussen vaccinatie en mogelijke risico’s aan te tonen, luidt het.

Bovendien wijzen de experten van de WHO erop dat incidenten erg zeldzaam zijn. “Het is belangrijk om op te merken dat, hoewel ze zorgwekkend zijn, de gebeurtenissen die worden beoordeeld zeer zeldzaam zijn, met een laag aantal meldingen onder de bijna 200 miljoen mensen die wereldwijd met het AstraZeneca-vaccin tegen COVID-19 zijn ingeënt.”

Daarentegen zijn wereldwijd al minstens 2,6 miljoen mensen overleden aan COVID-19. “Zeldzame bijwerkingen van immunisaties moeten worden afgewogen tegen het risico op sterfte door COVID-19 en het potentieel van de vaccins om besmettingen te voorkomen en het aantal sterfgevallen als gevolg van ziekten te verminderen”, klinkt het.

Het EMA concludeerde woensdag dat er waarschijnlijk een verband is tussen het AstraZeneca-vaccin en een zeldzame combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). De toezichthouder zei wel dat de voordelen van het vaccin groter zijn dan de nadelen, en dat de kans om te overlijden aan het coronavirus groter is dan de kans om te overlijden aan de bijwerking.

Corrigeer

MEER NIEUWS