Op uitstap? Meer dan 10.000 Nederlanders maakten ‘testafspraak’: “Behoefte is groot”

Op uitstap? Meer dan 10.000 Nederlanders maakten ‘testafspraak’: “Behoefte is groot”

Foto: fvv

Er zijn tot donderdag rond het middaguur ruim 10.000 afspraken gemaakt voor sneltests in Nederland die toegang verlenen tot het bloemenpark de Keukenhof en ruim twintig monumenten die van vrijdag tot en met zondag de deuren openen. Dat meldt Tom Middendorp, bestuursvoorzitter van testenvoortoegang.nl, die spreekt van een “enorme behoefte om er weer op uit te gaan”.

Volgens cijfers van de website van de Rijksoverheid kunnen de komende drie dagen bijna 30.000 mensen eropuit. De Keukenhof, in Lisse in de provincie Zuid-Holland, laat dagelijks 5.000 bezoekers toe. Het is mogelijk met één negatieve sneltest binnen veertig uur meerdere activiteiten te doen.

De Nederlandse regering wil dat het mogelijk wordt eind mei dagelijks 400.000 sneltests af te nemen. Dat is drie keer de huidige testcapaciteit van de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD) , zegt Middendorp. Om dat doel te behalen, is de Stichting Open Nederland, die achter testenvoortoegang.nl zit, in gesprek met de veiligheidsregio’s over nieuwe sneltestlocaties, die moeten worden opgezet en bemand door private partijen. Als alles naar plan verloopt, zullen de snelteststraten straks, indien nodig, zestien uur per dag open zijn.

Onder meer de Keukenhof en enkele monumenten openen vrijdag en de dagen erna weer de deuren voor een beperkt aantal mensen. Bezoekers moeten maximaal veertig uur van tevoren een gratis sneltest met een negatieve uitslag hebben gedaan in een van de ruim dertig aangesloten snelteststraten. De negatieve testuitslag wordt in de CoronaCheck-app omgezet in een QR-code die bij de ingang van de evenementenlocatie wordt gescand.

Corrigeer

MEER NIEUWS