Betoging in Brussel tegen schending van mensenrechten op Filipijnen

De demonstranten willen een einde zien aan de antiterrorismewet van president Rodrigo Duterte (foto) 

De demonstranten willen een einde zien aan de antiterrorismewet van president Rodrigo Duterte (foto) ©  REUTERS

Bron: BELGA

Zowat vijftig demonstranten hebben donderdag gemanifesteerd voor de Filipijnse ambassade in Elsene om de illegale arrestaties en pesterijen van Filipijnse mensenrechtenactivisten aan te klagen. Op een groot spandoek stond de boodschap “Stop the killings! Justice now!”.

“Het Filipijnse maatschappelijk middenveld roept op om een einde te maken aan de antiterrorismewet die president Rodrigo Duterte in juli goedkeurde omdat het mensenrechtenverdedigers strafbaar stelt”, zegt Fiona Ben Chekroun, politiek verantwoordelijke van de ngo Viva Salud.

De manifestatie staat in direct verband met ‘bloody sunday’. Die dag - op 7 maart - werden negen verschillende activisten en advocaten vermoord (9) en gearresteerd (6). “We roepen voor de Filipijnse ambassade op om een einde te maken aan deze escalatie en een einde te maken aan dit klimaat van straffeloosheid dat het plegen van wreedheden tegen mensenrechtenactivisten aanmoedigt.”

De organisatoren roepen op tot een onafhankelijk onderzoek naar de mensenrechtensituatie in de Filipijnen, conform de aanbevelingen van Michelle Bachelet, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie