‘Kunstexpo Achter Glas’ is kandidaat cultuurlaureaat uit eigen huis

‘Kunstexpo Achter Glas’ is kandidaat cultuurlaureaat uit eigen huis

Tachtigers in de Pollaersdam moesten vroeger verwijderd worden na een najaarsstorm Foto: ghl

Lochristi -

Na regissseur Maarten Moerkerke en kunstenaar Markus Bundervoet duikelt een derde kandidaat de shortlist binnen voor cultuurlaureaat 2021. Maar ‘Kunstexpo Achter Glas’, dat was toch een evenement van de cultuurdienst zelf? Geen narcisme, maar een weloverwogen keuze ingegeven door een aantal fans, zo blijkt.

De cultuurdienst zit er zelf een beetje verlegen om en rechtvaardigt de keuze voor de Zaffelaarse openluchtexpo die eind 2020 in volle coronacrisis elf weken honderden bezoekers veilig uit hun kot bracht: “Voor alle duidelijkheid: we hebben onszelf niet vooruit geschoven”, zegt medewerker Ruben De Coninck. “We kregen een aantal enthousiaste inzendingen vanuit het publiek en na veel wikken en wegen werd de nominatie aan de lijst toegevoegd. We zien het eerder als een waardering voor de cultuurliefhebbers die hun woonst als etalage aanboden en voor de kunstenaars die er met hun werk mochten pronken.” Duidelijke taal en een nieuwe frisse wind bij de lokale cultuurzoektocht. De tijd dat de genomineerden uit een ivoren toren op Lochristi werden losgelaten, ligt duidelijk achter ons.(lees verder onder de foto’s)

‘Kunstexpo Achter Glas’ is kandidaat cultuurlaureaat uit eigen huis
Nieuwsgierige blikken, in de oude basisschool in Zaffelare Foto: ghl
‘Kunstexpo Achter Glas’ is kandidaat cultuurlaureaat uit eigen huis
Een van onze huisfotografen, Erika Gentils, zorgde voor prachtige portretten Foto: egz

Voor wie écht in lockdown zat: Kunst Expo bracht in Zaffelare 65 kunstenaars samen die op 34 locaties liefst 127 kunstwerken tentoonstelden. In open lucht of achter glas, in openbare gebouwen en privéwoningen. De website van het evenement werd 3 240 keer bezocht. De coronavrije route was geïnspireerd door gelijkaardige initiatieven in Wachtebeke, Oostende en Dendermonde. Een vervolg komt er allicht bij de uitgestelde opening van Uyttenhove, hopelijk in september 2021.

Over de eerste twee nominaties, die van regisseur Maarten Moerkerke en kunstenaar Markus Bundervoet, kon u hier al alles lezen.

Tot mei 2021 kan u zelf nog kandidaturen voor nominaties op de shortlist van de cultuurlaureaat doorsturen naar de cultuurdienst van Lochristi, cultuur@lochristi.be, samen met een korte verantwoording voor uw keuze in eigen gemeente.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio