Voorbeschouwing Brabantse Pijl 2021. Hoe sterk is Wout van Aert nog op de nieuwe Moskesstraat?

Voorbeschouwing Brabantse Pijl 2021. Hoe sterk is Wout van Aert nog op de nieuwe Moskesstraat?

Foto: BELGA

De Brabantse Pijl is woensdag de ideale overgangskoers van de Vlaamse kasseikoersen naar de Amstel Gold Race en de Ardennenklassiekers. Wout van Aert zal er kennis maken met de heraangelegde Moskesstraat, scherprechter in de plaatselijke ronden en ook van de partij in het WK-parcours op 26 september.

Start: om 12u30 in Leuven

Aankomst: omstreeks 17u30 in Overijse

Afstand: 201,7 kilometer

Televisie: Live op Sporza

Parcours: Geen Schavei, wel de S-Bocht

Maar liefst 27 beklimmingen krijgen de renners voorgeschoteld. Na de start in Leuven volgt een grote lus van 136 kilometer richting Overijse. Met onderweg onder meer de Smeysberg, Alsemberg, Bruineput, Hertstraat en een eerste keer Moskesstraat en Holstheide. Daarna volgen drie plaatselijke ronden van 21,9 km met telkens Hagaard, Hertstraat, Moskesstraat, Holstheide en de S-bocht-helling richting aankomst. Die vervangt de Schavei, die door wegenwerken niet kan beklommen worden. De aankomst is nu na die S-Bocht-helling op de Brusselsesteenweg.

Voorbeschouwing Brabantse Pijl 2021. Hoe sterk is Wout van Aert nog op de nieuwe Moskesstraat?
Foto: BELGA

Favorieten: wat kan Wout van Aert nog?

Door het wegvallen van Parijs-Roubaix hebben renners als Jasper Syuyven, Sep Vanmarcke en Wout van Aert de Brabantse Pijl aan hun programma toegevoegd. Vooral benieuwd hoe fris Van Aert nog is. Mathieu van der Poel, de winnaar van 2019, zit al met zijn hoofd bij het mountainbiken en ook wereldkampioen Julian Alaphilippe, vorig jaar de beste, is er niet bij. Hij neemt wat rust na de Ronde van Vlaanderen in functie van de Amstel en de Ardennenklassiekers. Wel erbij en zeker in de gaten te houden: Sonny Colbrelli (winnaar 2017), Michael Matthews, Benoît Cosnefroy, Thomas Pidcock en de Belgen Dylan Teuns en Tim Wellens.

Sleutelmoment: vier keer Moskesstraat (maar die is volledig heraangelegd)

De steile Moskesstraat in het dorpje Terlanen werd vorig jaar voor het eerst opgenomen in het parcours en was een schot in de roos. In deze editie moet de kasseihelling vier keer bedwongen worden, de laatste passage is op 10,4 km van de aankomst. De helling is 550 meter lang, met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,9 procent en een maximaal percentage van 17 procent. Helaas: de Moskesstraat werd volledig heraangelegd en dat maakt de passage makkelijker. Tot grote ontgoocheling van vele wielerliefhebbers. De helling zit ook (net als de Smeysberg en de S-Bocht) in het WK-parcours eind september.

Voorbeschouwing Brabantse Pijl 2021. Hoe sterk is Wout van Aert nog op de nieuwe Moskesstraat?
Foto: GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Hoe was het vorig jaar? Alaphilippe klopt Van der Poel

De finale begon toen toen Zdenek Stybar kopman Alaphilippe op de Moskesstraat in stelling bracht. De wereldkampioen viel aan en Mathieu van der Poel schoof mee samen met Benoît Cosnefroy, Sonny Colbrelli en Michal Kwiatkowski. Cosnefroy bleek later de enige die het geweld van Alaphilippe en Van der Poel wist te overleven. In de sprint met drie bleek Alaphilippe de beste. Van der Poel raakte ingesloten nadat Cosnefroy als eerste aanging. Al maakte Alaphilippe het toch nog spannend door vroeg te juichen. De jump van de Nederlander kwam net te laat.

Toptien

1 Julian Alaphilippe (Fra) 4u36’52”

2 Mathieu van der Poel (Ned) zt

3. Benoît Cosnefrot (Fra)

4. Sonny Colbrelli (Ita) 13”

5 Warren Barguil (Fra)

6 Michal kwiatkowski (Pol)

7 Andrea Bagioli (Ita)

8 Anthony Turgis (Fra)

9 Alessandro Covi (Ita)

10 Dries Devenyns

Corrigeer

MEER NIEUWS