Wie wint vandaag de Ronde van het Baskenland? Roglic en Pogacar strijden om de eindzege in alles bepalende slotetappe

Wie wint vandaag de Ronde van het Baskenland? Roglic en Pogacar strijden om de eindzege in alles bepalende slotetappe

Foto: EPA-EFE

Vandaag staat de laatste etappe van de Ronde van het Baskenland op het programma. De finish ligt op de top van de klim naar Arrate, een puerto van eerste categorie die drie keer wordt beklommen. Een nieuw duel tussen de Sloveense grootmachten Primoz Roglic en Tadej Pogacar kondigt zich aan.

Met de finish op de top van een beklimming (556 meter) krijgen de renners met ambitie vandaag nog het ideale terrein om toe te slaan. En dus wordt er uitgekeken naar een duel tussen Primoz Roglic en Tadej Pogacar. Beide protagonisten moeten wel afrekenen met hun ploegmaats Brandon McNulty én Jonas Vingegaard, respectievelijk eerste en derde in het algemeen klassement. McNulty, ploegmaat van Pogacar, is voorlopig leider met 23 seconden voorsprong op Roglic. Die heeft op zijn beurt twintig seconden voorsprong op Pogacar én heeft ploegmaat Vingegaard er nog tussenin staan. Het belooft dus een spannende strijd te worden tussen beide teams die de kaart kunnen trekken van hun kopman of knecht.

Roglic won vorig jaar de openingsetappe van de Ronde van Spanje op exact dezelfde aankomst. Hij haalde het toen met één seconde voorsprong op de Ecuadoriaan Carapaz. Zowel in 2018 als 2019 werd de klim opgenomen in het parcours van de Ronde van het Baskenland met zeges voor respectievelijk Enric Mas en Emanuel Buchmann. Leider McNulty heeft er alvast een goed oog in. “Mijn doel is om het wiel van Roglic te viseren”, vertelde de jonge Amerikaan. “Tussendoor kan Tadej zijn eigen wedstrijd rijden. Hij is, samen met Roglic, de sterkste renner in de wedstrijd. Dat ze voor zaterdag slecht weer voorspellen, speelt in mijn voordeel. Ik mag dan wel opgegroeid zijn in de woestijn (Phoenix Arizona, red.), mijn beste resultaten heb ik vreemd genoeg in slecht weer behaald. Dus ja, van mij mag het regenen.”

Wie wint vandaag de Ronde van het Baskenland? Roglic en Pogacar strijden om de eindzege in alles bepalende slotetappe
Foto: EPA-EFE

Ambitieuze Roglic

Primoz Roglic toonde zich tevreden na een probleemloze dag. De Sloveen van Jumbo-Visma is helemaal klaar voor de koninginnenrit. “We hebben enigszins krachten kunnen sparen voor de slotrit”, zei de Sloveen. “Dat zal de allesbepalende etappe worden. Uiteraard gaan we er alles aan doen om deze wedstrijd winnend af te sluiten. Tactisch zullen we het slim moeten aanpakken.”

Ploegleider Grischa Niermann is hoopvol. “De slotrit is met afstand de lastigste rit in deze Ronde van het Baskenland. We hebben met Primoz en Jonas twee ijzers in het vuur. Er gaat veel gebeuren. Het zal vanaf de start volle bak koers worden.”

Corrigeer

MEER NIEUWS