Duitse parlementsleden noemen Russische behandeling van Navalny “gerichte foltering”

Duitse parlementsleden noemen Russische behandeling van Navalny “gerichte foltering”

Aleksej Navalny Foto: AFP

De manier waarop de Russische oppositieleider Aleksej Navalny in gevangenschap wordt behandeld, staat gelijk aan “gerichte foltering”. Dat stellen de leden van de commissie Buitenlandse Zaken van het Duitse parlement in een brief die gericht is aan Navalny zelf. De man is onlangs in hongerstaking gegaan.

“Wij beschouwen de behandeling van uzelf als gerichte foltering en daarom in strijd met het Verdrag tegen foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing”, staat in de brief die door één van de parlementsleden online werd gezet.

Volgens de advocaten van Navalny gaat zijn gezondheid snel achteruit. Hij zou geen gevoel meer hebben in zijn handen. De oppositieleider is al een week in hongerstaking om medische behandeling af te dwingen. Hij klaagde eerder over zware rugpijn, mogelijk als gevolg van een hernia.

Navalny zou al 13 kilo afgevallen zijn sinds hij vorige maand gevangen werd gezet, zegt zijn advocatenteam. Ze eisen dat hij wordt overgebracht naar een ziekenhuis, maar volgens het Kremlin komt hij niet in aanmerking voor een speciale behandeling. De Duitse parlementairen spreken hun solidariteit uit met de Russische oppositieleider en vinden dat zijn zaak op Europees niveau onderzocht moet worden.

Navalny, één van de bekendste tegenstanders van president Vladimir Poetin, zit een celstraf van 2,5 jaar uit wegens het niet-respecteren van de voorwaarden van een voorwaardelijke straf die hij enkele jaren geleden kreeg. Hij werd aangehouden na terugkeer uit Duitsland, waar hij herstelde van een vergiftigingspoging met novitsjok die hij maar net overleefde.

Corrigeer

MEER NIEUWS