Kappersfederatie niet opgezet met “chantage” van Horeca Vlaanderen: “Wij willen geen speelbal zijn”

Kappersfederatie niet opgezet met “chantage” van Horeca Vlaanderen: “Wij willen geen speelbal zijn”

Themabeeld Foto: Hans Van Rhoon

De nationale kappersfederatie Febelhair reageert ontstemd op een uitspraak van de topman van Horeca Vlaanderen. Matthias De Caluwe zei zaterdag dat er geen sprake kan zijn van andere versoepelingen als de horeca niet open mag in mei. “Wij wensen als sector niet betrokken te worden in dergelijke chantage”, stelt Febelhair-voorzitter Charles-Antoine Huybrechts.

Woensdag komt het Overlegcomité samen over de coronamaatregelen. Coronacommissaris Pedro Facon gaat het Overlegcomité adviseren de cafés en de restaurants ten vroegste midden mei te heropenen. Tot nu toe was de verwachting dat uit eten gaan of een glas gaan drinken op 1 mei weer mogelijk zou worden. “We kunnen nu beter niet te snel gaan”, liet Facon zaterdag in De Tijd verstaan.

LEES OOK. Facon spreekt zich uit tegen te snelle versoepelingen: “Vanaf midden juni kunnen we wat meer risico’s beginnen nemen” (+)

Topman van Horeca Vlaanderen Mathias De Caluwe reageerde meteen dat er geen sprake kan zijn van andere versoepelingen als de horeca dan niet open mag. “De experts gaven aan dat het mathematisch mogelijk was”, klonk het. “En nu komt dit standpunt. Het is aan het Overlegcomité om woensdag beslissingen te nemen, dat is het orgaan waar keuzes worden gemaakt. Het lijkt ons wel zo dat – als de cijfers nog steeds niet goed zijn – er dan ook geen andere versoepelingen kunnen tot en met 26 april, om onze horeca de kans te geven op een duurzaam herstel.”

“Chantage”

Febelhair deelt de bekommernissen van Horeca Vlaanderen, maar vindt dat het niet aan hen is om te beslissen over andere sectoren. “Wij wensen als sector niet betrokken te worden in dergelijke chantage”, aldus voorzitter Charles-Antoine Huybrechts. “De kapperssector heeft het al moeilijk genoeg en voor Febelhair is er dan ook geen twijfel mogelijk. De onterechte sluiting moet dringend ongedaan worden gemaakt. Op 26 april moeten de kapsalons hoe dan ook opnieuw open. Er is geen enkel bewijs dat de kappers verantwoordelijk zijn voor het stijgend aantal besmettingen”, luidt het.

“Met de actie ‘My Safe Salon’ heeft Febelhair de kappers maximaal gemobiliseerd om de coronamaatregelen strikt op te volgen. Uit de controles van de FOD Volksgezondheid en de FOD Economie is gebleken dat onze kappers voorbeeldige leerlingen zijn. Onder geen enkel beding wensen wij de speelbal van Horeca Vlaanderen te zijn”, besluit Febelhair.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN