Donald Trump: “Coronavaccin zou ‘Trumpcine’ moeten heten”

Donald Trump: “Coronavaccin zou ‘Trumpcine’ moeten heten”

Foto: REUTERS

De Amerikaanse oud-president Donald Trump vindt dat er een coronavaccin naar hem vernoemd zou moeten zijn, heeft hij gezegd bij een speech voor de Republikeinse partijtop, die te gast was in zijn resort Mar-a-Lago. Trump herhaalde daar zijn onbewezen claims over fraude bij de presidentsverkiezingen in november, en haalde nog eens flink uit naar de machtigste Republikein in de Senaat, Mitch McConnell, aldus The Washington Post.

Trump, die sinds zijn vertrek uit het Witte Huis en zijn Twitter-verbod na de Capitoolbestorming grotendeels in de luwte blijft, viel in zijn toespraak onder meer de Amerikaanse topepidemioloog Anthony Fauci aan. Volgens een toehoorder zou Trump hebben gezegd dat Fauci alleen maar geprezen werd vanwege diens kritische houding tegenover de toenmalige president.

LEES OOK. Alsof hij nog steeds in het Witte Huis zit: alle bijzonderheden van het nieuwe kantoor van Donald Trump (+)

Trump ging met de eer strijken van het ontwikkelen van een coronavaccin: “iemand zei dat ze het Trumpcine moeten noemen”. Ook prees hij het coronabeleid van zijn eigen regering, al zweeg hij zedig over de ruim half miljoen Amerikaanse coronadoden. Sinds de massale vaccinatie, die aanvatte na de machtswissel in Washington, daalt het aantal besmettingen en overlijdens.

“Domme klootzak”

De oud-president verweet senaatsfractieleider McConnell, die lang een trouwe bondgenoot van Trump was maar weigerde mee te gaan in zijn onbewezen beweringen over fraude bij de verkiezingen in november, dat die te weinig gedaan zou hebben om Trump in het Witte Huis te houden. “Als het Schumer was, in plaats van die domme klootzak McConnell, was dit nooit gebeurd”, zei Trump, verwijzend naar de Democratische Senaatsfractieleider Chuck Schumer. “Ze zouden het hebben aangevochten.”

Voor het publiek, waaronder veel senatoren, maakte Trump ook nog een opmerking over zijn voormalige transportminister Elaine Chao, McConnell’s echtgenote. “Ik heb zijn vrouw nog aangenomen. Heeft hij me daar ooit voor bedankt?!” Behalve McConnell en Chao, moesten ook de Republikeinen het ontgelden die bij de tweede impeachmentprocedure voor veroordeling van Trump hadden gestemd.

LEES OOK. Trump suggereert dat hij opnieuw wil gaan voor het presidentschap

Verkiezingen 2024

Volgens aanwezigen in het resort in Zuid-Florida deed Trump verder nog geen harde uitspraken over verkiezingsdeelname in 2024. Medio vorige maand kondigde Trump aan dat hij daar volgend jaar een besluit over neemt. Maar de Republikeinen zullen bij de parlementsverkiezingen in 2022 en 2024 zetels terugwinnen op de Democraten en de volgende presidentsverkiezingen winnen, oreerde Trump volgens Newsweek.

Trump sprak zowat 360 Republikeinen toe, naast een zwembad in zijn resort, voegt het weekblad toe. De ex-president speechte met de top van het partijbestuur aan zijn zijde, Ronna McDaniel en Tommy Hicks. McDaniel - een nicht van de Republikeinse Trump-tegenstander Mitt Romney - is voorzitter van het Republikeins Nationaal Comitee (NRC), Hicks covoorzitter.

Corrigeer

MEER NIEUWS