Roeien EK 2021

Technisch directeur roeien Jan Boone: “Dubbeltwee Claeys-De Loof boekte een opvallende progressie”

Technisch directeur roeien Jan Boone: “Dubbeltwee Claeys-De Loof boekte een opvallende progressie”
Willebroek -

Een achtste en een veertiende plaats op het EK is niet zo meteen de eindbalans die de technische directeuren van de Vlaamse Roeiliga Jan Bourgois en Jan Boone voor ogen hadden. Toch gaf Jan Boone graag toe dat de atleten voldoende positieve elementen bij elkaar roeiden om dinsdag mee te nemen in de EK - evaluatie en bij het opmaken van de selecties voor de komende internationale roeitoernooien.

“Het uitvallen van Tim Brys en pech bij de loting van de herkansingsraces wogen in grote mate op deze resultaten”, opent Jan Boone zijn evaluatie,”Niels Van Zandweghe kreeg na het uitvallen vorige woensdag van Tim Brys wegens ziekte, amper de tijd om te klik te maken van de dubbeltwee naar de skiff. Niels bewees in dit toch wel harde skiffnummer dat zijn conditie best OK is. Het gebrek aan dat typisch wedstrijdritme van de skiff brak hem telkens in de slotmeters zuur op, waardoor hij of naast de A-finale of naast de zege in de B-finale greep. Voor Niels was het nuttig dat hij hier in de wedstrijdsfeer werd ondergedompeld. Ondertussen lijkt Tim voldoende hersteld en kan het duo weer snel de draad opnemen.”

Over de zware dubbeltwee leek Jan Boone al even enthousiast. “Ze hebben in hun vier races bewezen dat ze veel meer competitief zijn en veel standvastiger dan de voorbije seizoenen en dat in een deelnemersveld, waarin negen reeds geselecteerde teams en ook de Noorse medaillewinnaars in het lichte roeien Brun-Strandli staken. Mits wat meer geluk bij de samenstelling van de herkansingsraces roeiden Ruben en Pierre de B-finale en finishten ze hier tussen plaatsen acht en twaalf. Opvallend was ook het feit dat ze nu in iedere race snel van start gingen en in de races bleven. Het tweetal kan dus best competitief zijn in de Olympische kwalificatierace, al mag men ervan uit gaan dat zich daarin wel minstens vier tot zes sterke teams met Olympische ambities zullen melden. De beslissing over hun selectie wordt pas dinsdag genomen en dan zullen al die elementen in overweging worden genomen.”

Jan Boone relativeerde ook het internationaal debuut van Ward Lemmelijn, wereldkampioen indoor roeien. “Het feit dat Ward zich hier al mocht melden was voor hem al een eerste grote overwinning, want zijn focus richtte zich aanvankelijk alleen op Parijs 2024. Dat hij hier leergeld betaalde was ook de bedoeling. Iedereen weet nu wel dat hij vooral op technisch vlak nog enkele stappen moet zetten. We gaan dan ook dinsdag voor Ward een traject uit stippelen waarmee hij dit en komende seizoenen zijn progressie nog verder kan aandikken.”

Corrigeer

MEER NIEUWS