“Anderhalve meter afstand niet nodig in theater, mits een sneltest”: resultaten van Nederlandse testevenementen bekend

“Anderhalve meter afstand niet nodig in theater, mits een sneltest”: resultaten van Nederlandse testevenementen bekend

Foto: Joris van Gennip

Rustige evenementen, theater- en filmvoorstellingen en congressen kunnen tijdens de coronapandemie veilig worden georganiseerd zolang aan een aantal veiligheidsmaatregelen is voldaan. Anderhalve meter afstand houden is daarbij niet nodig, als alle bezoekers een sneltest ondergaan en er een aantal veiligheidsregels in acht worden genomen. Dat zegt de Nederlandse organisatie achter een aantal testevenementen, de zogenaamde “Fieldlab Evenementen”.

Het ging om zogenaamde type 1-evenementen, die zich binnen afspelen, met zitplaatsen en waarbij het publiek zich rustig gedraagt. De omstandigheden waaronder dergelijke evenementen kunnen plaatsvinden, zijn de volgende. Alle bezoekers moeten vooraf een sneltest ondergaan, slechts de helft van de normale capaciteit van de zaal mag gebruikt worden, de bezoekersstromen moeten gescheiden worden en tijdens verplaatsingen moet telkens een mondmasker gedragen worden. Daarnaast moet de ruimte uitstekend geventileerd worden en moet ook duidelijk gecommuniceerd worden dat de maatregelen zijn. Anderhalve meter afstand houden moet dus niet.

“Wij zeggen niet: gooi nu alles open”, zegt programmamanager Pieter Lubberts van Fieldlab Evenementen. “Dat kan praktisch ook niet, in onze sector duurt het soms weken voor iets georganiseerd kan worden. Wij kijken niet naar de situatie nu. Wat wij doen, is aantonen dat het kan met de juiste maatregelen.”

Weinig risicovolle contacten

Het aantal “risicovolle contacten”, waarbij iemand langer dan een kwartier binnen anderhalve meter van een ander kwam, bleek tijdens de eerste evenementen van Fieldlab beperkt. “Tijdens het zakelijk congres worden de meeste contacten opgedaan in de periode dat er wordt rondgelopen in de foyer”, aldus het bedrijf.

Fieldlab heeft de onderzoeksresultaten aan de Nederlandse regering overgemaakt. Nu is het afwachten welk advies die zal uitbrengen over evenementen bij onze noorderburen. Volgens de Nederlandse openbare omroep is zeker dat tijdens het Eurovisie Songfestival 3.500 mensen per avond aanwezig kunnen zijn.

Negatieve test

De testen vonden plaats in februari, in het Beatrix Theater in Utrecht. Bezoekers werden alleen binnengelaten bij een negatieve coronatest. Ze moesten zich ook achteraf laten testen, al deed slechts 82 procent dat ook effectief. Tijdens het evenement, werden de bezoekers verdeeld in bubbels. De onderzoekers spreken over “bemoedigende resultaten”, waarbij een overgrote meederheid (98,4 procent) zich aan de instructies hield.

Later werden nog andere fieldlabevenementen georganiseerd, variërend van outdoorfestivals met 1.500 man en voetbalwedstrijden. Vrijdag raakte bekend dat tijdens twee festivals mogelijk 16 mensen besmet zijn geraakt met het coronavirus.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN