Pallas of Volxus? Wat wordt de nieuwe naam van Kunstencentrum Vooruit?

Pallas of Volxus? Wat wordt de nieuwe naam van Kunstencentrum Vooruit?

Foto: fvv

Gent -

Het kunstencentrum Vooruit heeft maandag de twee laatste kanshebbers bekendgemaakt voor haar nieuwe naam: ‘Pallas’ en ‘Volxus’. Iedereen kan stemmen voor één van de twee. “Wellicht kan geen enkele naam Vooruit vervangen, maar dat hoeft ook niet.”

Maandag start de laatste fase van de zoektocht naar een nieuwe naam voor het Gentse kunstencetrum. Met een ‘niet-bindende publiekspoll’ wil de organisatie peilen naar de voorkeuren van haar bezoekers. Tot woensdag 10 uur kan iedereen stemmen op de twee overgebleven favorieten via meerdaneennaam.be: ‘Pallas’ of ‘Volxus’.

Volkspaleis

Pallas staat voor de griekse godin van kunst en ambacht en van strijdvaardigheid. “Maar ook Paleis in het Gents”, klinkt het bij het Kunstencentrum. “Een volkspaleis maar daarom niet minder grandioos. Het ‘feestlokaal van de werkende mens’. Of een ‘tweede living’ met veel kamers waar je je helemaal kan in verliezen. Pallas als perfecte mix tussen high & low culture, afhankelijk van het perspectief.”

Volxus klinkt dan weer als ‘volkshuis’. “Toch wel het DNA van Voo?uit. Maar, het is ook een compleet nieuw woord”, zegt het Kunstencentrum. “Volxus heeft de potentie om snel als eigennaam een autonoom leven te leiden en te staan waarvoor Voo?uit staat: een huis voor theater, dans, muziek, literatuur, nightlife en veel volk. Volxus is ‘volks’ en ook ‘us’. Een plek waar we ons allemaal welkom voelen.”

Pallas of Volxus? Wat wordt de nieuwe naam van Kunstencentrum Vooruit?
Vorige week verdwenen al de letters van de gevel van Vooruit. Foto: VIA @JO__RAN OP TWITTER

Juridische redenen

Vooruit kreeg drieduizend suggesties binnen voor een nieuwe naam. “Er zijn ontzettend veel namen de revue gepasseerd”, klinkt het. “Een deel viel af wegens een al bestaande naam, een deel viel af omwille van juridische redenen, een deel viel af omwille van vervelende associaties, een deel viel af wegens onuitspreekbaar in een andere taal, kortom het was een spannende en complexe oefening.”

“Na veel wikken en wegen is een shortlist van veertien namen gedistilleerd, waarvan er uiteindelijk twee zijn overbleven: Pallas en Volxus. We realiseerden ons ook dat wellicht geen enkele naam Voo?uit kan vervangen, maar dat hoeft ook niet. Het kind wordt de naam en de naam wordt het kind.”

In de tweede helft van april wordt de definitieve nieuwe naam bekendgemaakt. Stemmen kan via de website www.meerdaneennaam.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio