Nina Derwael mist het EK turnen: “Beste beslissing”

Nina Derwael mist het EK turnen: “Beste beslissing”

Foto: BELGAIMAGE

Nina Derwael moet door een voetblessure forfait geven voor het EK turnen in het Zwitserse Bazel (21-25 april). Dat maakte de Gymfederatie maandag bekend.

De Belgische delegatie vertrekt komend weekend naar het Zwitserse Bazel, waar op woensdag 21 april het Europees kampioenschap toestelturnen begint. Maar wereldkampioene Derwael zal daar dus niet bij zijn. Volgens een mededeling van Gymfed, de Vlaamse turnfederatie, kampt ze sinds enkele weken met een lichte blessure aan de voet en heeft ze zich niet optimaal kunnen voorbereiden.

“Het is jammer dit EK te moeten missen, maar met het oog op de Olympische Spelen is dit de beste beslissing”, aldus Derwael. Want haar deelname aan de Spelen, waar ze als favoriete aan de brug met ongelijke leggers een van onze grootste kanshebbers op goud is, komt niet in het gedrang. “Nina heeft al enkele weken een scheurtje aan de onderkant van haar voet”, zegt Delphine Gosseye, woordvoerster van de Gymfed. “Die blessure heeft haar niet van de training weggehouden.”

Meer nog: Derwael heeft ondanks de blessure gewoon meegedaan aan de testwedstrijd die Team Belgym op zaterdag 3 april afwerkte in het Nederlandse Heerenveen. Gosseye: “Nina heeft er haar olympische oefening geturnd en daaruit heeft ze veel vertrouwen geput.”

Annus horribilis

Maar rekening houdend met de belasting en de workload is nu beslist dat dit EK niet goed past in haar opbouw naar de Spelen. Maar als Tokio morgen zou beginnen, zou ze gewoon kunnen meedoen.”

Hoogstwaarschijnlijk last Derwael geen grote internationale wedstrijd meer in vóór Tokio.

Voor de 21-jarige Derwael is dit wel de zoveelste opdoffer. Sinds haar wereldtitel in Stuttgart, op 12 oktober 2019, kwam ze door de coronapandemie niet meer uit in competitie. 2020 werd een annus horribilis voor haar, met eerst een mentale dip, dan het uitstel van de Spelen, vervolgens drie quarantaines en een geschrapt EK. Daarbovenop kwamen de getuigenissen over mentaal en fysiek misbruik aan de turnschool in Gent, een dossier waarin binnenkort een standpunt van minister Ben Weyts wordt verwacht. In die zaak staat Derwael op de bres om haar coaches, Marjorie Heuls en Yves Kieffer, te verdedigen.

Corrigeer

MEER NIEUWS