Halloumi van Cyprus krijgt beschermde oorsprongsbenaming

Halloumi van Cyprus krijgt beschermde oorsprongsbenaming

Foto: REUTERS

De Cypriotische kaassoort halloumi wordt geregistreerd als een beschermde oorsprongsbenaming (BOB). Dat heeft de Europese Commissie maandag bekendgemaakt.

Halloumi, of Hellim in het Turks, is een stevige witte kaas die vooral bekendstaat om zijn textuur. Die laat toe om de kaas te bakken of te grillen zonder dat die smelt.

Het product was al een geregistreerd merk, maar krijgt nu ook een geografische aanduiding van de Europese Commisie. Halloumi is voortaan geregistreerd als beschermde oorsprongsbenaming (BOB), wat betekent dat alleen de kaas waarvoor alle stappen in de productie, de verwerking en de bereiding hebben plaatsgevonden in de Cypriotische regio, de naam Halloumi mogen dragen, maakte de Commissie maandag bekend.

De beschermde oorsprongsbenaming geldt ook voor halloumi-producenten in Turks Cyprus, benadrukt de Europese Commissie. “Een belangrijke symbolische stap om de twee gemeenschappen dichter bij elkaar te brengen, om samen te werken en vertrouwen op te bouwen”, klinkt het in een persbericht.

Corrigeer

MEER NIEUWS