Gent gaat aan de slag met Qvax-reservelijst: wat betekent dat voor de Gentenaars?

Gent gaat aan de slag met Qvax-reservelijst: wat betekent dat voor de Gentenaars?

Foto: fvv

Gent -

Gent heeft maandag beslist om gebruik te maken van Qvax, de centrale reservelijst voor vaccins. Gentenaars die zich al op de lijst hebben geregistreerd, deden dat dus niet voor niks. Al wordt meteen gewaarschuwd voor al te hoge verwachtingen.

Gent stapt in op het Qvax-systeem. “We zullen de Qvax-reservelijst gebruiken om waar mogelijk openstaande afspraken in te vullen in het vaccinatiecentrum in Flanders Expo. Het kan een hulpmiddel zijn”, zegt Rudy Coddens (Vooruit), schepen van Gezondheid, maandag.

De Gentenaars die zich al inschreven op de lijst, of dat nog doen nu er geen wachtrijen meer zijn, doen dat dus niet voor niks. Al waarschuwt Coddens meteen voor hoge verwachtingen. In Gent zijn er namelijk amper vaccins over: wie zelf een afspraak boekt, komt bijna altijd opdagen. En dus zijn er amper mensen op te roepen als reserve.

IN ÉÉN MINUUT. Hoe loopt de strijd tegen corona in Gent? Een heel korte samenvatting

De restjes op het einde van een vaccincatiedag blijven voorlopig ook naar brandweer en politie gaan in Gent. “Daarbij speelt tijd een rol. Die mensen zijn meteen oproepbaar”, zegt Coddens. Maar als er elders gaten vallen in de planning, zal de Qvax-lijst geraadpleegd worden.

Gent gaat wel zo dicht mogelijk bij de doelgroep blijven, die op dat moment aan de beurt is. Momenteel zijn dat de Gentenaars van 68 tot 72 jaar oud. “We gaan dus niet plots dertigjarigen beginnen oproepen”, zegt Coddens.

LEES OOK. Daar is ze dan, de versnelling hoger met de vaccinaties

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN