Kürt Rogiers over zijn “licht erotische” brieven van zijn eerste liefde: “Mijn moeder gooide ze in de open haard”

Kürt Rogiers in . ©  VTM

“Toen ik acht jaar was, wilde ik graag paus worden”, zegt Kürt Rogiers. Maar hij getuigt ook over de pikante brieven die hij naar zijn jeugdliefde stuurde. Vanavond in de laatste aflevering van Later als ik groot ben blikt Rogiers terug op zijn jonge jaren.

Imani Verstappen

“Zele-Heikant is niet veel meer dan een wei”, zegt Kürt Rogiers over zijn vroegere Oost-Vlaamse thuisbasis. “Het spectaculairste dat hier gebeurde was de eucharistieviering.” De 50-jarige acteur en presentator was gefascineerd door de kerk en alles daarrond. “Toen ik een jaar of acht was, wilde ik graag paus worden. Op zondag het raam opendoen en heel het Sint-Pietersplein dat staat te roepen, dat wou ik ook.” De jonge Kürt werd ook misdienaar in de kerk van Zele-Heikant. “Tijdens mijn eerste begrafenis ooit moest ik het kruis dragen. Toen ik al dat verdriet zag, moest ik ook huilen. Dat was meteen de eerste en laatste keer dat ik het kruis mocht dragen”, herinnert hij zich.

Misbruik bij beste vriend

Na de lagere school stond hij erop om in Gent op internaat te gaan bij de Broeders van Liefde. Daar werden in 2012 huiszoekingen gedaan nadat enkele oud-studenten hadden getuigd over misbruik tijdens hun schooltijd. Eén van de broeders probeerde ook toe te slaan bij Rogiers’ beste vriend, Pedro. “Op een avond kwam een broeder binnen en toen hij over mijn bil begon te wrijven, heb ik hem een lap verkocht. Dat is ook de enige keer dat hij zoiets probeerde”, weet die nog. Rogiers reageerde toen geschokt: “Ik heb dit nooit geweten. Ik ga Pedro straks meteen bellen.”

Het werd snel duidelijk dat Rogiers geen broeder zou worden, want hij leerde het andere geslacht kennen. Annemie was zijn eerste liefde. “Ik was tot over mijn oren verliefd op Kürt”, zegt ze. “We schreven elkaar wel drie brieven per dag. Die brieven waren toch wel licht erotisch getint.” Zijn moeder kon daar niet mee lachen: “Ze gooide de brieven in de open haard, want volgens haar waren we veel te jong om zulke dingen te schrijven.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Kürt Rogiers

Video

Keuze van de redactie