Philippe Gilbert moet trouwdatum verzetten voor Parijs-Roubaix en geeft zijn mening over nieuwe UCI-regels

Philippe Gilbert moet trouwdatum verzetten voor Parijs-Roubaix en geeft zijn mening over nieuwe UCI-regels

Foto: GOYVAERTS/GMAX AGENCY

“Het gaat beter met mij.” Dat zei Philippe Gilbert maandag in een gesprek met Eurosport. Onze landgenoot laste voor de Ronde van Vlaanderen een pauze in om zich fysiek en mentaal opnieuw op te laden voor de rest van het seizoen en zal binnenkort opnieuw koersen. Al ziet hij zichzelf nog niet meteen winnen. Gilbert onthulde bovendien dat hij heeft gevloekt toen hij hoorde dat Parijs-Roubaix op 3 oktober zou doorgaan en gaf zijn mening over de nieuwe UCI-regels.

LEES OOK. Philippe Gilbert slaat de Amstel Gold Race over en hervat competitie in Waalse Pijl

“Mijn vorm zat niet zo goed. Daarom heb ik mentaal en fysiek een pauze genomen. Ik heb veel krachten verspeeld om terug te komen na mijn zware val en knieblessure in de Tour. Die energie miste ik dit voorjaar om mijn topvorm te bereiken”, verduidelijkte Gilbert bij Eurosport.

Philippe Gilbert moet trouwdatum verzetten voor Parijs-Roubaix en geeft zijn mening over nieuwe UCI-regels
Foto: Foto Marc Van Hecke

Onze landgenoot is een van de anciens in het profpeloton en hij had dan ook een mening over de nieuwe UCI-regels. Sinds 1 april is het bijvoorbeeld verboden om op het kader van de fiets te zitten. “Ik herinner me nog de eerste keer dat ik Matej Mohoric die beweging zag doen. Het was op het WK en hij reed nog bij de jeugd. We waren verrast over zijn positie op de fiets, maar enkele maanden later had de meerderheid van het peloton die overgenomen”, vertelt Gilbert.

Hij begrijpt de beslissing van de UCI om de regels aan te passen en komt nog eens terug op de reden waarom slechts negen renners hadden geantwoord op de bevraging van de UCI daaromtrent. “Het kader van de fiets is niet getest en niet gemaakt om ons volle gewicht op die manier te dragen. Het is ook gewoon een gevaarlijke positie. We hebben een vermoeiend beroep. Wanneer we na een training of een wedstrijd thuiskomen en we zien een e-mail van de UCI, zullen we niet snel geneigd zijn om die te openen. Bovendien was het volgens mij niet duidelijk dat het om iets belangrijks ging. Velen wisten niet dat ze hun mening daarover mochten geven. Dat stoort me wat. Als je je mails niet opent, moet je achteraf ook niet klagen over die beslissing”, aldus Gilbert.

Philippe Gilbert moet trouwdatum verzetten voor Parijs-Roubaix en geeft zijn mening over nieuwe UCI-regels
Foto: GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Ook over de nieuwe regel rond drinkbussen weggooien denkt Gilbert het zijne. “Sinds een jaar of vijf, zes is er een mentaliteitswijziging in het peloton. Meer en meer renners gooien sindsdien hun drinkbussen op de weg. Dat gedrag veroorzaakte verschillende valpartijen. Het is gevaarlijk dus ik begrijp dat dat wat beperkt moest worden. Maar ik ben absoluut niet voor de huidige regelgeving. Zo zouden ze ook de reclamekaravaan moeten verbieden want die gooien ook dingen. Het is leuk om een bidon aan fans te geven. Dat er iets gedaan moet worden als renners op de Galibier hun bidon bijvoorbeeld in de ravijn gooien en die daar dan voor honderd jaar blijft liggen, dat snap ik. Maar dat we onze bidons niet meer aan kinderen mogen geven, dat is erover.”

Tot slot blikte Gilbert ook al even vooruit op de rest van zijn seizoen. In de Waalse klassiekers verwacht hij niet dat hij zal winnen, daarna hoopt hij wel op een eerste zege van dit seizoen. De renner van Lotto-Soudal onthulde dat hij de Tour zal rijden en hij vertelde ook dat hij lastig was toen hij hoorde dat Parijs-Roubaix op 3 oktober zou doorgaan. “Mijn vriendin en ik zouden trouwen op 2 oktober, een dag ervoor dus. Maar ik heb nog maar enkele kansen om die mooie koers te winnen dus we gaan de datum van onze trouw veranderen.”

Corrigeer

MEER NIEUWS