Brandweer verkort tijd om ter plaatse te komen en plant nieuwe kazernes in Heist, Reet en Tisselt

Brandweer verkort tijd om ter plaatse te komen en plant nieuwe kazernes in Heist, Reet en Tisselt

Beroepsbrandweermannen kloppen in de toekomst niet alleen shiften in hun eigen kazerne, maar ook in de verzekerde posten. Foto: Dirk Vertommen

Mechelen / Lier / Heist-op-den-Berg / Breendonk / Liezele / Puurs-Sint-Amands / Ruisbroek / Boom / Lippelo / Oppuurs -

Overdag zijn vrijwilligers bij de brandweer soms moeilijker beschikbaar. Het gebeurt ook dat posten niet kunnen uitrukken. Om daar iets aan te doen, gaat de brandweerzone Rivierenland met verzekerde posten werken in Mechelen, Heist-op-den-Berg, Lier, Puurs en Boom. Na een dringende oproep moet in zo’n post binnen de twee tot vijf minuten een ploeg vertrekken als dat voor de dichtstbijzijnde post niet lukt.

Al sinds 2015 vormen de gemeenten in het arrondissement Mechelen en de Rupelstreek de brandweerzone Rivierenland. Recent keurden de burgemeester in de zoneraad het beleidsplan tot 2025 goed. “Het uitgangspunt is een gelijkwaardige dienstverlening voor alle inwoners. In 85% van ons gebied moeten zij binnen de dertien minuten op hulp van de brandweer kunnen rekenen”, zegt kolonel Philippe Maudens.

Binnen de achttien minuten moet een tweede interventievoertuig ter plaatse zijn. “En binnen de twintig minuten de hele trein met een voltallige ploeg”, stelt Maudens. In verstedelijkt gebied is dat doorgaans geen probleem. Maar in de meer landelijk gelegen posten die op vrijwilligers draaien en nog een job hebben, durft het schoentje overdag weleens knellen. De leiding van Rivierenland merkte dat posten geregeld niet konden uitrukken omdat er te weinig mensen waren. “Een autopomp moet met zes mensen uitrukken.”

Overdag permanentie

Een van de oplossingen is nieuwe vrijwilligers rekruteren, maar alleen daarmee is de brand niet geblust. Daarom vormt de brandweerzone vijf kazernes om tot verzekerde posten met tijdens weekdagen overdag altijd een permanentie. In post Nekker in Mechelen, waar overdag zestien manschappen op dienst zijn, in Heist-op-den-Berg en in Boom moet er binnen de twee minuten een autopomp of een ladderwagen kunnen vertrekken. In Lier en Puurs is dat binnen de vijf minuten.

Brandweer verkort tijd om ter plaatse te komen en plant nieuwe kazernes in Heist, Reet en Tisselt
Een van de ambulances van post Bornem verhuist naar Puurs. Foto: Theo Derkinderen

“Uit onze risicoanalyse blijkt dat dit de ideale locaties zijn voor een maximale bescherming. Om in die verzekere posten voldoende mensen te hebben, verminderen we de nachtelijke bezetting in Mechelen tot twaalf mensen. Daardoor komt er capaciteit vrij om deze beroepsmensen overdag een dienst te laten draaien in een van de verzekerde posten. Die permanenties worden ook aangevuld met vrijwilligers”, legt de kolonel uit. Let wel: bij een oproep zijn het eerst de snelst beschikbare middelen en posten die uitrukken. Wanneer die onbeschikbaar zijn, is er de garantie op vertrek vanuit een verzekerde post.

Nieuwe kazernes

Extra middelen komen nog altijd van de omliggende posten, tenzij de verzekere post zelf de snelste is met voldoende beschikbare manschappen. Ondertussen is er ook meer duidelijkheid over de bouw van nieuwe kazernes. “Prioriteit is Heist-op-den-Berg, waarvoor we een nieuwe locatie zoeken in de omgeving van de Lostraat en de Westerlosesteenweg. Daar willen wij deze bestuursperiode nog beginnen met de bouw”, zegt Philippe Maudens. Ook in de Rupelstreek moet er een nieuwe kazerne komen aan de westzijde van de A12. De toekomstige post met de nieuwe naam Rupel moet de huidige kazerne van Boom vervangen. Die nieuwe kazerne wil Rivierenland bouwen aan het ziekenhuis in Reet (Rumst).

Brandweer verkort tijd om ter plaatse te komen en plant nieuwe kazernes in Heist, Reet en Tisselt
In de vijf verzekerde posten (rode kader) zijn altijd brandweermannen aanwezig.

Een derde nieuwe kazerne is er gepland in de omgeving van de rotonde aan Mazda in Tisselt, waar post Willebroek een nieuwe locatie krijgt. Die post zorgt er dan voor dat de inwoners van de Mechelse deelgemeenten Hombeek, Leest en Heffen in nood sneller op hulp kunnen rekenen. Sinds de opening van de nieuwe kazerne aan de Nekkerhal in Mechelen moeten zij langer wachten op de brandweer. Door de bouw van de nieuwe post in Tisselt verhuist ook een van de twee ziekenwagens van Bornem naar post Puurs. “Dat is ons zo opgelegd door de federale overheidsdienst Volksgezondheid”, zegt Maudens.

https://stroom15.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio