PRAKTISCHE GIDS. Alles wat u moet weten over Brabantse Pijl 2021

PRAKTISCHE GIDS. Alles wat u moet weten over Brabantse Pijl 2021

Foto: BELGA

Met de Brabantse Pijl staat traditiegetrouw de overgang van het Vlaamse wielervoorjaar naar de klimklassiekers op het programma. Door het wegvallen van Parijs-Roubaix staan kasseispecialisten Wout van Aert en Jasper Stuyven onverwacht aan de start, de laatste drie winnaars zijn er dan weer niet bij. Wie laat zich een eerste keer gelden met het oog op het WK in Leuven in september? Ontdek hier alles wat u moet weten over de opener van de Ardense klassiekers, die wel nog op Brabants grondgebied wordt gereden.

PRAKTISCH

Start: woensdag 14 april, om 12u30 in Leuven

Afstand: 201,7 kilometer

Aankomst: omstreeks 17u30 in Overijse

Belangrijke passages: de vijf hellingen in de finale (Hertstraat, Moskesstraat, Holstheide, S-Bocht, Hagaard)

Live: van start tot finish op Sportwereld.be, op televisie op één (Sporza) vanaf 15u15 of Eurosport 1 vanaf 15u30

Deelnemersveld: geen Alaphilippe en Van der Poel, wel Van Aert en Stuyven

De Brabantse Pijl mag dan “maar” een 1.Pro-koers zijn, toch staan 17 van de 19 WorldTourploegen aan de start in Leuven (enkel Astana-Premier Tech en Movistar ontbreken.)

Zoek niet naar kopman en ex-winnaar (2019) Mathieu van der Poel in de deelnemerslijst van de Brabantse Pijl. De Nederlander zit momenteel op zijn mountainbike en focust zich op de voorbereiding richting de Olympische Spelen. Wel aan de start bij Alpecin-Fenix: Petr Vakoc, ex-winnaar van de Brabantse Pijl in 2016. De Tsjech wordt geflankeerd door Belgisch kampioen Dries De Bondt én Xandro Meurisse, die ook graag wil verrassen.

Titelverdediger Julian Alaphilippeis ook niet van de partij in Leuven. Maar Deceuninck-Quick-Step heeft meerdere ijzers in het vuur. Naast de Deen Mikkel Honoré, vorige week nog winnaar van een rit in de Ronde van het Baskenland, rekent de Belgische WorldTourformatie op Yves Lampaert, de Italiaan Mattia Cattaneo en de Fransen Rémi Cavagna en Florian Sénéchal.

Ook in de gaten te houden: Michael Matthews. Na zijn 5e plaats in Gent-Wevelgem en een 21e plaats in de Ronde van Vlaanderen trekt de 30-jarige Australiër als kopman binnen Team BikeExchange naar de Brabantse Pijl. Na twee ereplaatsen in 2014 en 2015 is ook hij gebrand op de zege.

PRAKTISCHE GIDS. Alles wat u moet weten over Brabantse Pijl 2021
In 2019 vloerde Mathieu van der Poel wereldkampioen Julian Alaphilippe, Tim Wellens en Michael Matthews in de sprint. Foto: GMAX AGENCY

Bij Ineos-Grenadiers maakt kopman Tom Pidcock zijn debuut, ook ploegmakker Richard Carapaz is van de partij. Terwijl die laatste vooral ritme wil opdoen richting de Tour de France, wil de Britse veldrijder uithalen op de talrijke venijnige klimmetjes in de finale.

Als we de Belgische kanshebbers onder de loep nemen, springt één naam in het oog: de onvermijdelijke Wout van Aert. De kopman van Jumbo-Visma maakt zijn debuut en wil met de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race nog twee extra wedstrijden aan zijn voorlopige 12 koersdagen toevoegen. Zit er nog genoeg zuurstof in de tank bij de winnaar van Gent-Wevelgem?

Verder is het ook lonken naar winnaar van Milaan-Sanremo, Jasper Stuyven. Door het wegvallen van Parijs-Roubaix start de Leuvenaar onverwacht nog eens in zijn thuisstad. Hetzelfde verhaal geldt bij de 35-jarige Greg van Avermaet. De kopman van AG2R-La Mondiale startte voor het laatst in 2013 in de Brabantse Pijl en imponeerde met een podiumplek tijdens de Ronde van Vlaanderen. En wat kan Dylan Teuns? Het parcours leunt alleszins dicht aan bij mogelijkheden van de Limburger, met ploegmakker en ex-winnaar (2017) Sonny Colbrelli heeft hij nog een extra troef in handen. Opvallende afwezige bij de Belgen: ex-winnaar (2018) Tim Wellens.

Laatste 10 winnaars

2020: Julian Alaphilippe

2019: Mathieu van der Poel

2018: Tim Wellens

2017: Sonny Colbrelli

2016: Petr Vakoč

2015: Ben Hermans

2014: Philippe Gilbert

2013: Peter Sagan

2012: Thomas Voeckler

2011: Philippe Gilbert

Bekijk hier de volledige deelnemerslijst van de Brabantse Pijl

PRAKTISCHE GIDS. Alles wat u moet weten over Brabantse Pijl 2021
Wat heeft Wout van Aert nog in zijn mars tijdens zijn debuut in de Brabantse Pijl? Foto: BELGA

Parcours: Geen Schavei, wel 27 beklimmingen

De 61ste editie begeeft zich traditiegetrouw op Vlaams- en Waals-Brabants grondgebied, met Overijse als epicentrum. Maar liefst 27 beklimmingen krijgen de renners voorgeschoteld. Na de start in Leuven volgt een grote lus van 136 kilometer richting Overijse. Met onderweg onder meer de Smeysberg, Alsemberg, Bruineput, Hertstraat en een eerste keer de Moskesstraat en Holstheide.

Daarna volgen drie plaatselijke ronden van 21,9 km met telkens Hagaard, Hertstraat, de heraangelegde Moskesstraat, Holstheide en de S-bocht-helling richting aankomst. Die vervangt de Schavei, die door wegenwerken niet kan beklommen worden. De aankomst is nu na die S-Bocht-helling op de Brusselsesteenweg.

Nog een kleine reminder: het is voor toeschouwers nog steeds verboden om de koers langs het parcours te bezichtigen vanwege de coronamaatregelen. De organisatie raadt iedereen aan om de Brabantse Pijl thuis te beleven.

Ontdek hier het volledige parcours van de Brabantse Pijl: 27 (!) hellingen, de heraangelegde Moskesstraat én de befaamde S-bocht

Weer: zacht en droog

De nacht van dinsdag op woensdag wordt het eerder koud. De temperatuur zakt ’s nachts tot aan het vriespunt, maar klimt tegen de start in Leuven (om 12u30) op tot zo’n 7 graden. Tijdens de koers blijft het overwegend bewolkt met (matige) windstoten tot 35 kilometer per uur. De kans op neerslag blijft eerder beperkt. De temperatuur aan de finish wordt geschat rond de 9 graden. Met andere woorden, tenzij plotse veranderingen zullen de weersomstandigheden een minieme rol spelen in het koersverloop.

Sleutelmoment: vier keer Moskesstraat (maar die is volledig heraangelegd)

De steile Moskesstraat in het dorpje Terlanen werd vorig jaar voor het eerst opgenomen in het parcours en was een schot in de roos. In deze editie moet de kasseihelling vier keer bedwongen worden, de laatste passage is op 10,4 km van de aankomst. De helling is 550 meter lang, met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,9 procent en een maximaal percentage van 17 procent. Helaas: de Moskesstraat werd volledig heraangelegd en dat maakt de passage makkelijker. Tot grote ontgoocheling van vele wielerliefhebbers. De helling zit ook (net als de Smeysberg en de S-Bocht) in het WK-parcours eind september.

PRAKTISCHE GIDS. Alles wat u moet weten over Brabantse Pijl 2021
De Moskesstraat werd onlangs volledig heraangelegd: van kasseien is er nog weinig sprake. Foto: Guy Puttemans

Zo was het vorig jaar: Alaphilippe klopt Van der Poel

De finale begon toen toen Zdenek Stybar kopman Alaphilippe op de Moskesstraat in stelling bracht. De wereldkampioen viel aan en Mathieu van der Poel schoof mee samen met Benoît Cosnefroy, Sonny Colbrelli en Michal Kwiatkowski. Cosnefroy bleek later de enige die het geweld van Alaphilippe en Van der Poel wist te overleven. In de sprint met drie bleek Alaphilippe de beste. Van der Poel raakte ingesloten nadat Cosnefroy als eerste aanging. Al maakte Alaphilippe het toch nog spannend door vroeg te juichen. De jump van de Nederlander kwam net te laat.

Top tien

1 Julian Alaphilippe (Fra) 4u36’52”

2 Mathieu van der Poel (Ned) zt

3. Benoît Cosnefrot (Fra)

4. Sonny Colbrelli (Ita) 13”

5 Warren Barguil (Fra)

6 Michal Kwiatkowski (Pol)

7 Andrea Bagioli (Ita)

8 Anthony Turgis (Fra)

9 Alessandro Covi (Ita)

10 Dries Devenyns

Volg de Brabantse pijl van begin tot einde op Sportwereld.be

Corrigeer

MEER NIEUWS